hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vihart kavart Tudjman beszéde

1998. 12. 19.
A zágrábi Jelasic Katonai Iskola megnyitásakor tartott beszédében Franjo Tudjman horvát elnök azzal vádolt bizonyos nemzetközi köröket – elsősorban az országban dolgozó amerikaiakat –, hogy az általa irányított horvátországi rendszer destabilizálására törekszenek, és egy új arculatú Horvátországot szeretnének kialakítani. "Az amerikai és európai képviselők – humanitárius, újságírói és nem kormányzati szervezetek képviselői – valamiféle más fajta Horvátország előkészítésének és megteremtésének érdekében a horvátországi helyzet szemmel tartásának szolgálatában állnak" – állította többek között az elnök. A Vjesnik cím? kormánypárti napilap értesülése szerint Strobe Talbott amerikai külügyminiszter-helyettes Mate Granic horvát külügyminiszternek elmondta, hogy az amerikai állampolgárok a Tudjman-vádak után nem érezhetik többé biztonságban magukat Horvátországban. A Jutarnji List cím? független napilap ismertette az Egyesült Államok zágrábi nagykövetének állásfoglalását, aki szerint a Tudjman-beszédben foglaltak azt bizonyítják, hogy a horvát elnök alapvetően nem érti a demokrácia lényegét, amikor arról beszél, hogy az USA, az EU és a média Horvátország ellen kémkedik. A nagykövet úgy véli: jóllehet Zágráb szerint a nemzetközi közösség nyomást gyakorol Horvátországra, ennek pontosan az ellenkezője igaz, hiszen valójában Zágráb gyakorol állandó nyomást a nemzetközi közösségre, hogy az ne követelje meg Horvátországtól az általánosan elfogadott demokratikus értékek tiszteletben tartását. Az Emberi Jogok Polgári Bizottsága a szerdai zágrábi napilapokban közzétett állásfoglalásában leszögezte: az emberi jogi szervezetek valóban szemmel tartják a horvátországi események alakulását, de nem egy piszkos nemzetközi összeesküvés részeseiként.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!