Hetek Univerzum
Jézus valódi születésnapja
"Aki nagyon akarja tudni, hogy mikor született a Megváltó, hát rakja össze a kirakóst"

Illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

Jézus valódi születésnapja
"Aki nagyon akarja tudni, hogy mikor született a Megváltó, hát rakja össze a kirakóst"
Amíg a korai egyházban a hívők az ember Jézus életművére és példaként követhető életére fordították figyelmüket, nem merült fel az igény a Megváltó születésnapjának megünneplésére. Mint esemény, a keresztényeket sokkal inkább a Messiás halála és feltámadása érdekelte, és az, hogy ezek folytán milyen személyes változást tapasztalhatnak meg az életükben, illetve milyen perspektívák nyíltak meg számukra a jövőre nézve. Ezt a gondolkodást jól demonstrálják Pál apostol szavai: "Azért mi ezentúl senkit sem ismerünk test szerint; sőt ha ismertük is Krisztust test szerint, de már többé nem ismerjük." Láthatóan a testi születés napját is e kategóriába sorolták. (1998. 12. 19.)

Mindez mégsem jelenti azt, hogy a Szentírásnak Jézus születésének idejéről semmi mondanivalója sincs.

Igaz, a kép csak a bibliai kijelentés puzzle-darabkáinak összeillesztésével kerekedik ki, ám annyi biztosra vehető:

ez az esemény valóban nem eshetett karácsonyra.

Nem valószínű például, hogy télvíz idején, a legkedvezőtlenebb közlekedési feltételek mellett az egész birodalomra kiterjedő népszámlálást írtak volna ki, amikor sok millió embernek kellett elutazni az összeíró helyekre. Nem emellett szól az a tény sem, hogy Jézus születésekor a pásztorok állataikkal együtt a szabadban éjszakáztak.

Tovább olvasná?

Ez egy cikk a hetilapból, amit online előfizetést követően belépéssel elér.

Vagy vásárolja meg a lapot az újságárusoknál.

Vissza a Hetek univerzumba
Aktuális hetilap
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!