hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mire jó a lila víz?
A pacséri tófürdő egy természeti csoda

2015. 08. 02.
A szerb–magyar határtól nem messze egy természeti csoda szemtanúi lehetnek a helyi lakosok vagy az odalátogató turisták. Pacséron tavaly nyitotta meg kapuit a tófürdő, amelynek erősen sós, fekete vize gyógyhatású. Ez már önmagában elégséges ahhoz, hogy az álmos kis falu körül elinduljon a hírverés, de a történet itt nem ér véget. A természet ugyanis az idei fürdőidényre még tartogatott meglepetést, mivel a tó vize lila színűre változott.

Első pillantásra kicsit furcsának tűnik a történet, meg is torpan az ember. Kémiaórai emlékek között kutat, hogy meglelje azt az elemet, amely ilyen színt idéz elő. Kálium-permanganát jut az eszembe, de aztán gyorsan el is hessegettem a gondolatot. A fürdő munkatársai azonban mosolyogva adnak felvilágosítást: „most egy kicsit több a jód meg a bróm a vízben”.
Mivel rajtunk kívül mindenki önfeledten lubickol, meggyőző a kép: jöhet a lila víz! Tapintásra olajos, illata – vagyis inkább szaga – kőolajra emlékeztető. Rövid idő után átjárja az ember haját, bőrét, fürdőruháját. A talpakat fekete színűre festi a tó fenekén található kavicsokra lerakódott ásványi anyag. A feketeség nehezen jön le, de azt mondják, ennek is van gyógyhatása.
A javasolt fürdési idő 25-30 perc. Ezt jócskán túlléptük, mivel elég későn találtunk rá a figyelmeztető táblára. Bár nem is tudományos igényű a vizsgálat, gyerekestül sem lett semmi bajunk, három órás fürdéstől sem.
Maga a fürdő elhelyezkedése teljesen autentikus, a falu egy mély pontján alakították ki a tavat. Az idén napraforgóval vetették be a közeli földeket, így nyáron különösen szép látványt nyújt. Néha traktor halad el a fürdő mellett. A parkoló ingyenes, és találunk árnyas akácos helyet is.
A víz, amely ásványianyag-tartalma alapján gyógyvíz minősítést kapott, 1400 méterről tör fel, 72 fokosan érkezik a felszínre. A tómederbe érve hűl le 28-32 fokra. Így nyári nagy melegben is kellemes érzetet biztosít. A víz összetétele hasonlít az erdélyi sós tavakéhoz. Elsősorban ízületi, csont-, bőr- vagy légúti megbetegedésekkel küzdőknek ajánlják, akik rehabilitációs céllal érkeznek a gyógyfürdőbe. A víz kiválóan enyhíti az izomhúzódások és érrendszeri megbetegedések tüneteit. Az ásványi anyagoknak köszönhetően nyugtatóan hat a stresszes életet élő emberekre is. Mivel magas a jódtartalma, ezért pajzsmirigybetegeknek nem ajánlott. Babák is fürödhetnek benne, csak be kell tartani az időkorlátokat. A pacséri tófürdő magyar és szerb nyelvű honlapján lehet tájékozódni az árakról, amelyek egyébként igen kedvezőek.
Pacsér a bácsalmási határátkelőtől 17 kilométerre található, Szegedtől pedig a röszkei határátkelőn és Szabadkán át 97 kilométeres a távolság. Választhatjuk még az autópályának álcázott négysávos utat is, egészen a topolyai elágazásig, majd Topolyán át Pacsér már gyorsan megközelíthető.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!