hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Áldozatsegítés mesterfokon

2014. 06. 30.
Az Új Széchenyi Terv Társadalmi Megújulás Operatív Programjának keretein belül karitatív tevékenységét bővíti a Hit Gyülekezete. Az egyház elsődleges célja, hogy hozzájáruljon a bűnelkövetés társadalmi eszközökkel való megelőzéséhez, valamint, hogy az áldozatokat és hozzátartozóikat segítse a traumák feldolgozásában. A karitatív területen már a rendszerváltozás óta aktívan tevékenykedő keresztény hitközösség szakmai együttműködési hálózat kiépítését is tervezi, melynek keretében lehetőséget kíván teremteni a szakmai szervezetekkel való párbeszédre konzultációk, illetőleg akár konkrét esetmegbeszélések útján.

A bűnelkövetési adatok szerint Magyarországon évente közel 220 ezer személy válik bűncselekmény sértettjévé, a tágabban értelmezett áldozatok száma pedig évente 400 ezerre tehető. A kutatási és szakmai adatok alapján egyértelmű, hogy nagyon komoly mentális szükségek lépnek fel a sértettek, áldozatok részéről, amely rendszerint legalább olyan fontos, mint a jogi igazságszolgáltatás és a sértő-bántalmazó megbüntetése. A 2015. január 31-ig tartó projekt célja az állampolgárok áldozattá válásának megelőzését és a már bűncselekmény áldozatává vált személyek sérelmeinek kezelését célzó ellátórendszer hatékonyabbá tétele az immár több mint húsz éve fennálló gyülekezeti áldozatsegítő szolgálatok bevonásával. E támogatás legnagyobb értéke az altruista, bibliai erkölcsi alapokon, keresztényi szereteten alapuló elkötelezettség, a segítők világnézetileg megerősített motiváltsága, felelősségérzete a rászorulók, traumatúlélők, áldozatok iránt. 

A június 5-én tartott Külvárosi Áldozatsegítés című pályázat nyitókonferenciáján felszólalt többek között Dr. Hack Péter kriminológus, az ELTE Büntető Eljárásjogi Tanszékének vezetője, a Hit Gyülekezete diakónusa, Dr. Vojnovics Ibolya, a BFKH Igazságügyi Szolgálat Áldozatsegítő Osztály vezetője, valamint Tóth Béla, a X. kerület Polgármesteri Kabinetjének közbiztonsági tanácsadója is. A pályázat célcsoportja rendkívül széles. Lehetnek bűncselekmények sértettjei (erőszak, bántalmazás, tulajdon elleni szabálysértések), olyanok, akik hátrányos helyzetük vagy veszélyeztető szociokulturális környezetük okán válhatnak potenciális áldozattá, illetve az áldozatok hozzátartozói és az áldozatsegítésben aktívan közreműködő segítő szakemberek, önkéntesek egyaránt.

A projekt keretében a Hit Gyülekezete különböző foglalkozások, kurzusok, innovatív játszótéri programok megvalósítását tervezi. Az áldozatoknak és a traumatúlélőknek önismereti tréningeket, sorstárs-csoporttalálkozókat, valamint az önvédelmi stratégia fejlesztését elősegítő tanfolyamot is szerveznek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!