hetilap

Hetek hetilap vásárlás
BLIND SIDE: árnyékból a fénybe
Filmre vitték az amerikai futballsztár, Michael Oher megindító történetét

2010. 01. 23.
Az amerikai futballvilág egyik ünnepelt tehetségéről, Michael Oherről készült filmben nyújtott alakításáért vehetett át Golden Globe-díjat a héten Sandra Bullock. A Magyarországon – egyelőre – nem játszott Blind Side a nehéz sorsú afroamerikai fiú igaz és megindítót történetét meséli el, aki új családja segítségével indul el a felemelkedés útján.

Michael Lewis 2006-ban megjelent The Blind Side: Evolution of a Game című könyvének – és az erre alapuló filmnek – a címe egy amerikai futballban használt sportkifejezésre utal. Egy jobbkezes hátvéd a dobásakor jobb oldalon nem látja azt az embert, aki mögötte jön, így azon az oldalon sebezhetővé válik – ez a blind side. Ennek kiküszöbölésére van a szerelőjátékos a támadóvonalban.
John Lee Hancock filmjében Sandra Bullock játsza a blinde side-ot fedező „játékost”:  egy családanyát, akinek meghatározó szerepe volt abban, hogy Micheal Oher a szegénynegyedből feljusson az amerikai futball csúcsára. Alakításáért Bullock a hét elején vehette át a legjobb színésznőnek járó Golden Globe-díjat.
A színésznő egymillió dollárt a
hai­ti földrengés károsultjainak megsegítésére és a további túlélők felkutatására adományozott, ezzel mintegy folytatva a filmbéli jótevő szerepét.
Az igaz történeten alapuló film egyaránt bemutatja Amerika fény- és árnyoldalát. Michael Ohert (Quinton Aaron)  kiskorában drogfüggő anyja nevelőotthonban hagyta. Ezután elkóborolt a családoktól, akikhez adták, és az iskolákat is mind otthagyta, részben a rossz jegyei miatt. Ezután az egyik nevelőszülője egy keresztény iskolába íratta be. Az iskolába főleg fehér gyerekek jártak, így a nagydarab afroamerikai fiú nagyon kilógott a sorból. A jegyei pedig nem voltak jobbak az elégségesnél. A beilleszkedésének folyamatában fordulópontot jelentett Leigh Anne Tuohy (Sandra Bullock) feltűnése, aki egy egészen más világot mutatott meg neki. Tuohy – akinek gyerekei ugyanebbe az iskolába jártak – maga volt az amerikai álomfeleség: sikeres memphisi lakberendezői állás, jól menő háztartás, gyönyörű ház, kiegyensúlyozott házasság és két gyerek. Minden, ami kell egy boldog, polgári élethez az Államokban. A keresztény család befogadta Ohert egy éjszakára, amikor látták, hogy egyetlen pólóban és rövidnadrágban sétál a hidegben, és kiderült, hogy Michaelnek nincs otthona, ahová mehetne. Számolva a lopás lehetőségével, elővigyázatosságból ágy helyett a nappalijukban lévő kanapén ágyaztak meg neki. De kellemesen csalódtak, mikor az ágyneműt takarosan összehajtogatva találták, sőt tökéletesnek is nevezhető otthonukban is minden a helyén volt. De Oher eltűnt! Így Mrs. Tuohy elment felkutatni. Megtalálása után a fiú, bár észre sem vette, lassan a család tagjává vált, mélyen különböző kulturális hátterük ellenére. Michael Ohernek életében először 18 évesen volt saját szobája. Felfogadtak neki egy magántanárt, hogy segítsen a tanulmányi átlagát javítani. Ezenkívül Oher elkezdett futballozni, és megmutatkozott kiváló tehetsége a játékban. 
Michael Oher 2009-ben robbant be a futball világába, és ma már ünnepelt sztár. A Baltimore Ravens színeiben játszik az NFL kupában (National Football League: amerikai Nemzeti Futball Liga, a sportág egyik legnevesebb ligája – a szerk.) „Ha nem mondanánk el ezt a történetet, akkor mindenki azt hinné, hogy Michel Oher egyszerűen csak egy jó atléta, aki elég ügyes volt ahhoz, hogy bejusson az NFL-be. De ha közelebbről megnézed az életét, rájössz, hogy ha nem került volna ki a régi környezetéből, akkor valószínű, hogy sohasem jutott volna el a gimnáziumi futballpályára, onnan pedig egyetemre és végül az NFL-be. Valószínűleg már nem élne, vagy börtönben ülne, vagy egyszerűen elfelejtették volna, hogy él” – tartja Michael Lewis, a könyv írója. Michael Oher pedig azt nyilatkozta:„Tudom, hogy sok felfedezetlen játékos van, aki nálam sokkal tehetségesebb, csak nem volt lehetőségük ezt bebizonyítani. Ha az emberek hallják az én történetemet, akkor ők is adnak esélyt a másiknak, ami egyben a reményt is jelenti.”
Leigh Anne Tuohy  bebizonyította, hogy mindenkinek kell adni egy második esélyt.

Igazi sikersztorik

A film bevétele immáron 129,3 millió dollárnál tart, felülmúlva ezzel  a népszerűnek számító Újhold és a 2012 sikerét. A Michel Ohert alakító Quinton Aaron, korábbi testőr is a nyomornegyedi életből emelkedett fel, és mivel Oher otthonához közel nőtt fel, a kritikusok szerint is nagyon jó alakítást nyújtott.
Michael Oher esete egyébként nem ritkaság az európai labdarúgásban sem. Több nagy játékos emelkedett ki dél-amerikai vagy afrikai nyomornegyedekből, mint például Ronaldinho, de a magyar Gera Zoltán is azok közé tartozik, akik mélyről felemelkedve lettek sikeresek a pályán.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!