hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hova tűnt a legendás Ceauşescu-vagyon?
A diktátor titkos gyémántgyára

2018. 02. 22.
Az ember úgy gondolná, hogy az idő múlása segíti a múlt eseményeinek tisztázását, de Romániában ez fordítva működik: a diktatúrával és a rendszer­­­váltással kapcsolatos kérdések csak sokasodnak. Az egyik rendre felbukkanó talány, hogy mi történt a Ceauşescu-házaspár hatalmas vagyonával.

„A rettegett titkosszolgálat, a Securitate volt tábornoka, Mihai Pacepa visszaemlékezéseiben gyakran ír az elsősorban ipari kémkedéssel megalapozott, majd óriásira hizlalt Ceauşescu-vagyonról, amelynek hivatalosan máig nincs nyoma. A Nyugat-barátként számon tartott román diktátor előbb elnyerte a kapitalisták bizalmát, majd kémein keresztül arcátlanul lopta az ipari technológiát újdonsült bizalmasaitól” – mondja a Heteknek Ferenczi Zsolt háromszéki újságíró. Ennek a tevékenységnek számtalan hajtása és gyümölcse volt, de az egyik legérdekesebb talán a „Kárpátok Géniuszának” feleségéhez kötődik, aki betegesen vonzódott a gyémántokhoz. A történet, amelynek fordulatai egy kémfilm forgatókönyvét idézik, nemrég került a román nyilvánosság elé.

Befőttes üveg ajándékba

A sztori előbb városi legendaként terjedt, ám a román Adevarul újságírói végül igazolták, az eset valóságos: Pacepa tábornok 1978 január végén egy befőttes üveggel állított be a Kondukátor hatvanadik születésnapjára.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!