hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Máma már nem hasad tovább…

2014. 04. 20.
A forradalmak gyakran felszínre hozzák egy társadalom alját, így az események felszíne alatt meg-erősödik a banditizmus. Ezért az ukrán törvényhozás terrorellenes intézkedéseket hozott, és a nemzetközi törvényekkel összhangban szigorúan szankcionálja az illegális fegyvertartást. Ez az egyik válasz arra, hogy a kelet-ukrajnai régióban az utóbbi napokban megerősödtek a fegyveres szeparatista akciók – a másik pedig a hadsereg-összevonások az orosz határ közelében. Lapzártánk idején a luhanszki városi adminisztráció ostromára készülnek mind az orosz-párti szeparatisták, mind az ukrán haderő.

Szergej Szoboljev, a Batykiv­-scsina párt frakcióvezetője, a terror-ellenes törvény beterjesztője felhívta a figyelmet, hogy a politikai kérdéseket tárgyalás útján kell rendezni: akinek illegális fegyvere van, az terrorista, akinek politikai célkitűzései vannak, az tárgyaljon. Ugyanakkor lapzártánk idején több kelet-ukrajnai városban is megszállás alatt tartják az oroszpárti szeparatisták a városi adminisztráció épületét, Luhanszkban pedig a biztonsági szolgálat székházát. A felfegyverzett tüntetőkkel szemben még nem alkalmaztak erőszakot a helyi fegyveres erők, mindazonáltal nem tudni, hogy az állítólag túszokat ejtő és az épületet aláaknázó szeparatisták ellen megindul-e az ostrom; az ukrán haderő mindenesetre Dnyepropetrovszkból átcsoportosította a harckocsikat. A dnyepropetrovszki városi adminisztráció épületének ostroma is csak Rinat Ahmetov, a leggazdagabb ukrán oligarcha személyes közbenjárása miatt állt meg, a milliárdos ugyanis sikerrel meggyőzte az épületet visszafoglalni szándékozó speciális alakulatok vezetőit, hogy tárgyalásos úton rendezzék a konfliktust, nem pedig széleskörű terrorelhárító akció keretében.
Az ukrán vezetés, úgy tűnik, elkötelezett az illegális fegyverek begyűjtésére: az erre szabott határidő után a módosított büntetőjogi törvények alapján terrorizmus vádjával indítanak eljárást a lőfegyverek birtokosai ellen. Donyeck városának lakói egyébként a Krímhez hasonlóan szintén el kívánnak szakadni Ukrajnától, amelynek egységével kapcsolatban Julija Tyimosenko kijelentette: egyetlen négyzetcentimétert sem hajlandó engedni. A szeparatista tüntetők mindazonáltal Molotov-koktélokkal, használt autógumikkal és szögesdróttal készülnek egy lehetséges ostromra, miközben Donyeckben az önjelölt kormányzó az oroszok közeledő beavatkozásának ígéretével tartotta a lelket az elszakadni vágyó tüntetőkben.
Az április 9-ére virradó éjszakán egyébként az orosz haderő átcsoportosította alakulatait a határ mentén, de az ukrán határt még nem lépték át – erről számolt be Facebook-oldalán Dmitrij Timcsuk, az ukrán katonai-politikai kutatóközpont vezetője. Állítása szerint az ukrán szeparatistáknak április 9-én helyi idő szerint hajnali 5-ig kellett volna folyosót kialakítaniuk a határ közelében az orosz csapatok számára. A szakértő szerint az oroszbarát felkelőknek a határ menti falvakon keresztülhaladó utat kellene biztosítaniuk az orosz csapatmozgások számára, ilyen módon folyosót képezve a kelet-ukrajnai városokig, ahol a felkelők megszállták az adminisztratív épületeket. Timcsuk szerint ezt a műveletet eddig sikerült megakadályoz­niuk az ukránoknak, mindemellett biztos abban, hogy erre újabb törekvések fognak történni; ugyanakkor állítása szerint az oroszpárti tüntetők részéről véres provokációkra lehet számítani. A városban elterjedt híresztelések szerint az orosz csapatok lapzártánkkor órákon belül átléphetik az országhatárt.
Szergej Pasinszkij, az elnöki adminisztráció feje a nyugtalanító események dacára bizakodik abban, hogy ahogy Harkovban sikerült vérontás nélkül rendezni a helyzetet, és a megszállt épületeket felszabadítani a speciális alakulatok segítségével, úgy a többi kelet-ukrajnai városban is normalizálódni fog a helyzet. A politikus állítása szerint az ukrán rendfenntartók az alkotmányos berendezkedéssel szemben fellépő fegyvereseket terroristaként kezelik, és a terroristák nem élvezik a lakosság támogatását. Érdekes momentum, hogy
sokan a donyecki, harkovi és luganszki megszállók között felfedezni vélték azokat a fegyvereseket, akik a Krímet is elfoglalták.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!