hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A média, az ENSZ és a terror

2009. 10. 22.
A terrorizmus, a média és a törvény kapcsolatáról rendezett konferenciát a múlt héten a bécsi Nemzetközi Sajtóintézet (IPI) és a salzburgi Nemzetközi Jogi Tanulmányok Központja (CILS). A 28 országból érkezett 150 résztvevő egyikeként érdekfeszítő vitákban vehettem részt.

Megrázó filmet mutatott be Hamid Mir, az Iszla­m­a­badi Geo TV vezető szerkesztője arról, hogyan verik brutálisan a pakisztáni katonák a Svat-völgyi lakosokat. A mobiltelefonnal készített filmet a BBC mutatta be. Josszi Melman, a Tel Aviv-i

Haarec újságírója arról számolt be, milyen szerepet játszik a média az izraeli biztonsági erők kontrolljában - akik mellesleg magukat is komolyan ellenőrzik, hiszen negyven jogászt foglalkoztatnak.

A legérdekesebb talán a „Tüzet kiáltani egy közönséggel teli színházban - uszítás, véleményszabadság és vallási tolerancia" című vita volt. Bemutatták az amerikai Yale Egyetem által kiadott The Cartoons That Shook the World (A karikatúrák, amelyek megrázták a világot) című kiadványt, amely egy dán napilap által publikált rajzokat volt hivatott ismertetni - maguk a karikatúrák azonban, amelyek Mohamedet a terrorizmussal hozták kapcsolatba, kiváltva az iszlám világ felháborodását, nem szerepeltek a könyvben. Mindez egy olyan országban történik, amely büszke alkotmánya első kiegészítésére. (Az alkotmánykiegészítés a sajtó-, a vallás- és a szólásszabadság korlátozását tiltja meg az Egyesült Államok kongresszusa számára.) A vitavezető feltette a kérdést a pódiumon ülő előadóknak: ki hiszi, hogy ezeknek a karikatúráknak a megjelentetése felért azzal, amikor valaki tüzet kiált egy közönséggel teli színházban? Válaszul egyetlen kéz emelkedett a magasba - a többi százötven résztvevő úgy vélte, mindez belefér a szabad véleménynyilvánítás fogalmába.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!