hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kataklizmák szárazon és vízen
Fekete év az ázsiai kontinensen

2005. 12. 27.
A 2005-ös év az ázsiai kontinens fekete éve volt: míg az év elejét a több mint 200 ezer áldozatot követelő cunami utáni felocsúdás és helyreállítás határozta meg, az év hátralévő része is számos válságot tartogatott. A baromfiállományban végzett tömeges pusztítás után a madárinfluenza az emberi populációban is elkezdett áldozatokat szedni, ám, mire a világ figyelme a veszélyre terelődött, Délkelet-Ázsia újabb tragédiák miatt került a címlapokra: októberben ismét merényletre került sor Bali szigetén, majd egy közel 80 ezer áldozatot követelő nagy erej? földrengés rázta meg a térséget, amely Afganisztán középső részétől egészen Banglades nyugati részéig érezhető volt.



Földrengés pusztított Pakisztánban Fotó: Reuters

Az ázsiai szökőár után még mindig tart a romok eltakarítása, a károk mérlege egy évvel a katasztrófa után is ijesztő: a cunami több mint 216 ezer áldozatot követelt és 1,8 millió embert tett hajléktalanná. Bár egy év eltelt az egész világ figyelmét lekötő katasztrófa óta, és egyedül az Egyesült Államokból 1,6 milliárd dollár érték? adomány érkezett a térségbe, a csapás sújtotta térséget a mai napig kiáltó szükség jellemzi. A tönkrement ingatlanoknak eddig csak az egyharmada lett újjáépítve; a humanitárius segélyszervezetek szerint százmillió dolláros nagyságrend? gyorssegélyre lenne még szükség ahhoz, hogy elejét vegyék a cunamival összefüggésbe hozható emberi tragédiák egy újabb hullámának.

Október elején a Bali-szigetek nyaralóit érte csapás: ezúttal nem természeti katasztrófa, hanem terrortámadás szedett több tucat áldozatot. Az akció hátterében az indonéz Dzsamaja Iszlamija nev? csoportot sejtették, ami újra rávilágított a térség egyik sarkalatos problémájára: az iszlám dzsihád harcosainak aktivitására. A dzsihádisták célja az iszlám törvény, a sarija bevezetése és az iszlám kalifátus létrehozása a délkelet-ázsiai térségben. A pakisztáni hírszerzés szerint az al-Kaida aktivistái, valamint arab, afgán és közép-ázsiai militánsok rejtőzködnek még Pakisztán törzsi területein. Mindemellett azonban a terror elleni harcot számos siker is koronázta a térségben: december elején kézre kerítettek több hírhedt terrorvezért, köztük bin Laden egyik helyettesét, Hamza Rabiát is, aki az al-Kaida terrorszervezet harmadik emberének számított.

Az októberi hónap azonban további tragédiákat is tartogatott: a Richter-skála szerinti 7,6-os erősség? földrengés rázta meg Pakisztánt és India északi részét, de a rengéseket még Afganisztánban és Bangladesben is észlelték. Egyes becslések szerint az áldozatok száma több mint 73 ezer volt, és csaknem három és fél millió ember vált hajléktalanná, túlnyomó részük Kasmír Pakisztánhoz tartozó részén, illetve Pakisztán északnyugati határtartományában. A szakemberek véleménye szerint Pakisztán, India és Afganisztán térsége rendkívül földrengésveszélyes terület.

Ázsia gócpontnak számít egy komoly egészségügyi problémában is: az egész kontinensen milliószámra kellett kiirtani a madárinfluenzával fertőzött baromfikat. A veszedelmes vírusnak azonban már több mint hatvan emberi áldozata is van a távoli földrészen, és a problémát tovább súlyosbítja, hogy a betegség egyre több kontinensen üti fel a fejét. Ráadásul már két ázsiai ország egészségügyi szakemberei azt feltételezik, hogy megtörtént, amitől eddig csak tartani lehetett: mégpedig, hogy a madárinfluenzát okozó vírusnak kialakult az a mutációja, mely képes emberről emberre terjedni. A feltételezést arra alapozzák thai és indonéz szakemberek, hogy mindkét országban olyan megbetegedéseket jelentettek, amelyek esetében szinte teljes bizonyossággal kizárható, hogy a megbetegedett személyek korábban madárral érintkeztek volna.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!