hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A nyomor lázadása
Polgárháborútól óvnak Szlovákiában

2004. 03. 01.
A szlovák kormány az év elején úgy döntött, hogy felére csökkenti a munkanélküli-segélyeket. A szociális juttatások tervezett csökkentésének hírére több szlovák városban zavargások törtek ki, boltokat, áruházakat fosztogattak a zömében roma érintettek. 



Roma szónok Levocában. Mit tegyünk? Fotó: Reuters

Szlovákiában mintegy hatszázötvenezer roma él, meglehetősen szűkös körülmények között. A zavargások napok óta tartanak, a roma vezetők egyenesen polgárháborús veszélyre figyelmeztetnek. Rudolf Schuster szlovák államfő a miniszterelnököt, Mikulas Dzurindát hibáztatja a történtekért, mivel a szlovák titkosszolgálat, a SIS már a hónap elején figyelmeztetett az intézkedések következményeire az elégedetlen romák között. A reformok szükségességét Schuster sem vonta kétségbe, a szociális törvények megszigorítása nyomán ugyanakkor több mint ötven százalékos bevételkieséssel kell számolnia sok családnak. A miniszterelnök ezzel szemben olyan információkra utalt, amelyek bizonyos érdekcsoportok szervezkedését sejtik a háttérben. 

Ezzel némileg egybecseng, hogy a romák között elterjedt: az uzsorások okozták a romák fellázadását. 

A szociális juttatások drasztikus csökkentése különösen a keleti országrészben élők számára neuralgikus kérdés, itt ugyanis kevés a munkalehetőség, és nagyszámú a roma lakosság. Az elmúlt napok folyamán mindenesetre több városban is kirakatokat, ablakokat törtek be, üzleteket fosztottak ki, és a rendőrséggel is összetűzésbe kerültek, így a rendszerváltás óta első ízben vízágyút is bevetettek a rend védelmében. A roma csoportok arra hivatkoznak, hogy az éhezés miatt vesznek elégtételt az élelmiszerüzletek kifosztásával. 

A Dzurinda-kormány a helyzet enyhítésére a szerdai ülésen a segélyrendszer módosításairól döntött, így a Roma Parlament visszavonta a meghirdetett országos tiltakozásokat. Az események kimenetele ugyanakkor továbbra sem kiszámítható. A szlovák kormány bejelentése szerint eddig összesen ötvennyolc embert tartóztattak le és kilencvenöt ellen emeltek vádat, a belügyminiszter javaslatára pedig ezerötszáz rendőrt és mintegy ezer katonát vezényeltek a térségbe.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!