hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Új szörnyetegek Amerika egén?

2002. 05. 26.
A Bush-kormányzat az elmúlt napokban többszörösen is megerősítette, hogy Amerikának további terrortámadásokkal kell szembenéznie a jövőben. "A kérdés nem az, hogy lesz-e, hanem hogy mikor, hol és hogyan" – kommentálta a bejelentéseket Donald Rumsfeld védelmi miniszter az egyik szenátusi bizottságban. Egy lehetséges célpont New Yorkban: a Brooklyn-híd Fotó: Reuters

Vasárnap Richard Cheney alelnök jelentette be: majdnem biztos, hogy a jövőben terrortámadások fogják érni az Egyesült Államokat. Hétfőn ugyanezt megerősítette Robert S. Mueller FBI-főnök, aki szerint az izraeliekhez hasonló öngyilkos merénylők támadhatnak meg amerikai célpontokat, nem sokkal később pedig Donald Rumsfeld védelmi miniszter jelentette ki, hogy Irak, Irán, Szíria, Líbia és Észak-Korea tömegpusztító fegyvereket fejleszt a terrorista csoportok számára. Az FBI meg nem erősített hírei szerint akár a híres New York-i Szabadság-szobor is veszélybe kerülhet. 

A bejelentések részben azt a célt is szolgálják, hogy tompítsák a kormányt ért éles kritikákat, amiért nem figyelmeztették az illetékeseket és az amerikai lakosságot a szeptember 11-ei terrortámadásokra – annak ellenére, hogy egyre több bizonyíték mutatja: az illetékesek tudtak a készülő támadásokról. 

Felhördülés söpört végig az Egyesült Államokon, amikor másfél héttel ezelőtt kiderült, hogy a Szövetségi Nyomozó Hivatal, az FBI egyik phoenixi munkatársa 2001 júliusában sürgette feletteseit: indítsanak vizsgálatot annak kiderítésére, miért tanul számos közel-keleti férfi amerikai pilótaiskolákban. A nyomozó név szerint is megemlítette Oszama bin Ladent, jelezve, hogy követői esetleg terrorcselekmények elkövetésére használják fel majd a tanultakat. 

A jelentés szerint feltételezhető: a bin Ladenéhoz hasonló terrorcsoportok egy összehangolt törekvés első lépéseként küldik a diákokat a repülést oktató iskolákba, hogy pilótaként, biztonsági őrként, illetve gépkarbantartóként becsempészhessék őket a világ légi forgalmába. 

A jelentés eljutott John Ashcroft igazságügyi miniszterhez és Robert S. Mueller FBI-igazgatóhoz, de a Bush-kormányzat illetékesei közölték, hogy egyikük sem számolt be róla sem az elnöknek, sem a törvényhozásnak. Azt sem közölték nyilvánosan, hogy mikor jutott el hozzájuk a július 10-ei memorandum. Egyes illetékesek szerint azonban a terrortámadást követő néhány napon belül a végrehajtó szervek vezetői felismerték, milyen jelentőséggel bírt az előrejelzés, amelyet hagytak elmenni a fülük mellett. Egy másik hírszerzői jelentést augusztus 6-án mutattak be Bush elnöknek. Ebben említés esik arról a veszélyről, hogy az al-Kaida tagjai repülőgépeket rabolhatnak el az Egyesült Államokban. A Fehér Ház azonban megtagadta ennek nyilvánosságra hozatalát, túlságosan ködösnek ítélve a jelentést. Az FBI igazgatója azzal védekezett, hogy szervezete nem rendelkezett kellő elemzési képességgel, és különben is, a tájékoztatóban nem volt olyan kitétel, amely lehetővé tette volna a támadás meghiúsítását. 

Tudni kell azonban, hogy már Bill Clinton elnöksége alatt, 1996-ban tudomása volt az FBI-nak arról, hogy bin Laden terroristái esetleg repülőgépeket fognak felhasználni öngyilkos támadásokhoz a Központi Hírszerző Szolgálat (CIA) központja vagy más fontos szövetségi hivatalok ellen Washingtonban. A kormány és az FBI illetékesei azonban akkoriban sem vették túlságosan komolyan a fenyegetéseket. 

Az Igazságügyi Minisztérium fennhatósága alá tartozó Bevándorlási és Honosítási Szolgálat (INS) szintén hibát hibára halmozott az ügyben. A kormányszerv maga is elismerte, hogy évek óta nincs tudomása az Egyesült Államokban tartózkodó külföldi diákok számáról. Nyilvánvalóan így történhetett meg, hogy a szeptember 11-ei tragédia korábban letartóztatott huszadik légi kalóza, Zacarias Moussaoui bejöhetett az országba, és beiratkozhatott egy minnesotai pilótaiskolába. Az már persze tréfaszámba ment, amikor a hivatal néhány hete bejelentette, hogy a már halott terroristák közül kettő, bár halála után, de megkapta a diákvízumot.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!