hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nincs megállás
A föld köldöke , Jeruzsálem újra vérzik

2002. 03. 16.
Drámaira fordult a helyzet Izraelben a mindenapossá vált merényletek és a terror felszámolására indított hadműveletek nyomán. A katonai-diplomáciai események gyorsuló spirálját érzékelteti néhány gyorshír a Haarec cím? lap internetes oldaláról, amelyek lapzártakor, este hat és tizenegy óra között érkeztek: 20 ezer izraeli katona vesz részt az 1982-es libanoni háború óta legnagyobb katonai akcióban; Arafat felszólította a ramallahi menekülttábor lakóit, hogy álljanak ellen a "megszálló erőknek"; Példátlan biztonsági intézkedések a ciprusi Hapolel Tel Aviv – Milan kupamérkőzésen; Dick Cheney amerikai alelnök Jordániában az Irak ellen tervezett hadműveletekről tárgyal; Az elmúlt napokban 300 újságíró érkezett Izraelbe, így összesen 1000 külföldi tudósító dolgozik az országban; Jack Straw brit külügyminiszter szerint döntő bizonyítékok vannak Irak tömegpusztítófegyver-programjáról; Simon Peresz külügyminiszter az EU elnökének kijelentette: lehetőség szerint a hétvégére szeretnék elérni a tűzszünetet; Tarik Aziz iraki külügyminiszter bejelentette: 25 ezer dollárt adományoznak az öngyilkos bombamerénylők családjának; Az izraeli főrabbinátus a szerdát bőjti nappá nyilvánította a súlyosbodó helyzet miatt; Egy Franciaországban kiadott új könyv az elmúlt év során 400 zsidóellenes támadást összesít az országban; Brit palesztinok arra sürgették Tony Blair kormányfőt, hogy sorolja Izraelt a "gonoszság tengelyéhez" tartozó országok közé. 300 perc hírei egy hétköznap este a háború árnyékába sodródott Közel-Keletről.



Imádkozó izraeli harckocsiparancsnok Fotó: Reuters

A közel-keleti konfliktusban – a palesztin terror és a felszámolására indított izraeli háború mellett – ismét szerephez jutnak a diplomáciai erőfeszítések. Anthony Zinni ellentengernagy, Bush személyes küldöttje érkezik Izraelbe azzal a céllal, hogy a tűzszünet megvalósításáról tárgyaljon, és a gyakorlatba ültesse át a Tenet-tervet, valamint a Mitchell-bizottság ajánlásait. Dick Cheney alelnök is a térségbe érkezett, hogy előkészítse az Egyesült Államok Irak elleni akcióját a terror ellen folytatott globális háborújában. 

Kedden hat izraelit öltek meg az izraeli hadsereg egyenruhájába öltözött merénylők a libanoni határ közelében. Izraeli katonák végeztek a két merénylővel.

Rendőrségi források szerint egy rendőr és két nő is volt az áldozatok között. Heten megsebesültek, közülük egy személy életveszélyes állapotban van, ketten súlyos, négyen pedig könnyebb sérülést szenvedtek.

A merénylők valószínűleg nyugati parti palesztinok voltak, és nem a libanoni határon szöktek át. Jehuda Sulman galileai rendőrparancsnok elmondása szerint az északi határon nem tapasztalták illegális határátkelés jeleit, az azonban nem lehetetlen, hogy a merényletet Libanonban tervelték ki. Raanan Gissin, Saron miniszterelnök tanácsadója úgy véli, akár Libanonból, akár Izraelen belülről érkeztek a támadók, céljuk a háború kiterjesztésének provokálása volt. Az izraeli katonai egyenruhába öltözött, kalasnyikovokkal felszerelt merénylők az út menti bozótban rejtőzködtek, majd tüzet nyitottak a Metzuba kibucba tartó buszra. Egyes szemtanúk szerint a lőfegyverek mellett kézigránátokkal is támadtak. A támadás után kirobbant mintegy harminc perces tűzharc során a támadókat lelőtték.

Ariel Saron miniszterelnök – engedve a külső, amerikai és a belső, baloldali nyomásnak – a ramallahi "fogságot" feloldva szabad mozgást engedélyezett Jasszer Arafat számára az autonómia területén, miután a palesztin vezető letartóztatta az izraeli turisztikai miniszter, Rehavam Zeévi gyilkosait. Saron ugyanakkor megtiltotta, hogy Arafat kilépjen az autonómia területéről, így egyelőre nem vehet részt a hónap végén megrendezendő bejrúti arab csúcson sem. Saron másik – nem kevésbé fontos – engedményében lemondott arról a követeléséről, hogy a Tenet-terv és a Mitchell-ajánlások megvalósítását hétnapi teljes fegyvernyugváshoz köti. "A terrorizmus szintje miatt döntöttem így, mert a jelenlegi körülmények között nincs esély a hétnapi teljes nyugalom megvalósulására. Megpróbáltuk elérni a múltban, de sosem sikerült, mert mindig azon nyomban megsértették." Saron közölte az amerikaiakkal, hogy kész a Tenet-terv megvalósítására irányuló megbeszélésekre. A miniszterelnök ugyanakkor kijelentette, hogy amennyiben Arafat szabadon engedi Zeévi gyilkosait, vagy a még meg sem valósított tűzszünetet megsérti, e döntéseket megváltoztatják. 



Tankállás Ramallahnál. Tűzszünet vagy átfogó támadás? Fotó: Reuters

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!