hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Auschwitzi keresztek

1998. 08. 08.
A The Jerusalem Post cím? izraeli hetilap pénteken olyan tanúvallomást közölt, amely szerint 1944 februárjában vagy márciusában a nácik elevenen elégettek zsidó gyermekeket. A múlt felidézésének időszerűségét az adja, hogy e rémtetteket Auschwitzban követték el, éppen azon a helyen, ahol lengyel katolikusok mostanában ötven keresztet helyeztek el. Zsidó szervezetek korábban többször hevesen tiltakoztak az auschwitzi keresztállítások ellen. Naftali Lavi, a Zsidó Kárpótlási Világszervezet alelnöke tárta a vallomást az izraeli hetilap elé. Mint mondta, egy lengyel katolikustól, a varsói Krystyn Olszewskitől hallotta, aki maga is az auschwitzi koncentrációs tábor foglya volt. A szörny? történet abból az időszakból való, amikor Adolf Eichmann, a náci népirtás fő szervezője egyre gyorsabb működésre ösztönözte az auschwitzi haláltábort, noha annak parancsnoka többször is jelezte, hogy a személyzet nem győzi a holttestek eltüntetését. A halálgyár ekkor nagy gödröt ásatott a táboron kívül, nem messze annak kerítésétől. Eredetileg a gázkamrákban megölt foglyok tetemeit égették ott el. Olszewski egy ízben parancsra munkát végzett egy őrtoronyban. Onnan látta, amint egy billenőplatós teherautó, rajta meztelen gyerekekkel, odafarolt ehhez a gödörhöz, amelyben hatalmas máglya égett. Hallotta a gyerekek rémült sikoltozását, és látta, amint felemelkedik a billenőplató, a lángokba vetve a gyermekeket. Lavi elmondta a Jerusalem Postnak, hogy két másik szemtanú is megerősítette előtte: valóban megtörtént ez a kegyetlen barbárság. (MTI)
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!