hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ami a filmből kimaradt
Mitől időtálló a kisasszonyok története?
Ami a filmből kimaradt

Forrás: Intercom

2020. 04. 21.
Louisa May Alcott maga sem gondolta, hogy a mindössze 10 hét alatt megkomponált regénye valóságos bestseller lesz saját korában. Mondanivalója valóban értékálló: egy szimpatikus család tagjai válsághelyzetben, anyagi nehézségek közepette küzdenek vállvetve a mindennapokban, hogy szebb jövőt teremthessenek.

A történet népszerűségére való tekintettel több filmes adaptáció is készült a regényből – egyiket éppen ez év elején láthattuk a mozikban. A több mint kétórás film – mely magába sűríti a négyrészes könyvsorozat 1-2. részének (a Kisasszonyok és a Jó feleségek) cselekményeit – nem vállalkozhatott arra, hogy mindent elmondjon. A hollywoodi forgatókönyv nyilván több időt szentelt a lobbanékony, feminista, írói ambíciókat dédelgető Jo karakterének kibontására, vagy az elit társasági körre és a gazdag férj után vágyakozó, művészi hajlamú Amy bemutatására, mint például a fiatal Brook házaspár kibontakozó családi életének feltárására. Az üzenet azonban a négy lány és szüleik mondanivalójával teljes, ezért jelen cikkünkben olyan fókuszból is szeretnénk olvasóink elé tárni az eredeti történetet, ami Greta Gerwig ren­dezéséből kimaradt.

otthon mégiscsak az a nagy kérdés: melyik ruha passzol a másnapi piknikhez?

Egy összetartó család, nehezített pályán

Marchék családi helyzete nem túl szívderítő. Az amerikai polgárháború kellős közepén járunk, és a közéleti eseményeket élénk figyelemmel kísérő édesapa, Mr. March, tábori lelkészként támogatja a fronton az abolicionistákat – hosszú hónapokon át távol a családjától. Felesége és négy lánya ez idő alatt hősiesen igyekeznek helytállni a „hátországban”, az ő mindennapos küzdőterepük a szegénység. Margaretnek (becenevén Meg), a legidősebb lánynak vannak még emlékei fényűzőbb körülményekről: a köztiszteletben álló Mr. March egy jóhiszemű kezességvállalással pecsételte meg családja sorsát sok évvel korábban – barátja cserbenhagyta, a kezesség fedezete pedig a családi vagyon volt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!