hetilap

Hetek hetilap vásárlás
"A társasjáték nem csak gyerekeknek való"
Interjú Aczél Zoltán társasjáték-fejlesztővel és cégtulajdonossal
"A társasjáték nem csak gyerekeknek való"

Gémklub

2020. 04. 20.
A Gémklub egy társasjáték­kedvelõ baráti klubból nõtte ki magát Magyarország vezetõ társasjáték-kiadójává. A cég tulajdonosával beszélgettünk a hazai társasjáték-kultúráról, a játékok önismereti és kapcsolatjavító hatásairól, és arról: befolyással bír-e az online világ a társasozási kedvre?

Messziről látszik, hogy Ön és Gémklub munkatársai szívvel-lélekkel végzik a munkájukat. Mikor szerette meg ennyire a társasjátékokat?

– Ha társasjátékoknak tekintjük a gondolkodtató kártyajátékokat is, az első komolyabb játék a römi és a kanaszta volt, amit a szüleim baráti társasággal játszottak, és már kisgyerekként találkoztam velük. Alig vártam, hogy én is kipróbálhassam őket, nagy élmény volt, amikor a felnőttek bevettek maguk közé. Az igazi modern társasjátékokkal való találkozás a gimnazista évek alatt történt, amikor egy barátom egy német társasjátékot mutatott meg nekünk, a Hase und Igelt (Nyúl és sün). Ez volt az első modern társas az életemben: olyan játék, melynek volt szerzője – akárcsak egy könyvnek –, aki adta a játék ötletét; és nem a szerencsén, hanem döntéseken múlt a játék kimenetele. Ennek hatására elkezdtem érdeklődni, hogy ilyen fajta modern társasjátékokhoz honnan lehetne hozzájutni. Ebben az időben Magyarországon a Monopoly volt a felnőttek társasjátéka, esetleg a Scrabble. Az új típusú játékokat akkoriban még külföldről kellett beszerezni. A baráti társaságunkból valaki lefordította, megtanulta, elmagyarázta a többieknek is, aztán játszhattunk.

Melyek voltak azok az első külföldi játékok, amik bekerültek a magyar társasjáték-kínálatba?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!