hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A kipukkadt lufi
A 2008-as gazdasági világválság (Válságálló sikersztorik 3.)
A kipukkadt lufi

shutterstock/PuzzlePix

2020. 04. 20.
Cikksorozatunk befejező részében a saját bőrünkön is megtapasztalt 2008-as krízis legjelentősebb üzleti sikertörténetei közül szemezgetünk. Ezek – amellett, hogy a gazdasági életben nagyot dobbantottak – egy radikális piaci szemléletváltozást is magukkal hoztak, felismerve és kiszolgálva a kor igényeit.

A 2006 végétől – a bank és ingatlanszektorból – induló gazdasági krízis a sorozatunk első részében említett 1929–33 között lezajló nagy depresszió óta messze a legnagyobb csapást jelentette a világgazdaság számára. A válság oka rendkívül összetett, a szakértők azonban legfőképpen a bankok által felelőtlenül szolgáltatott jelzáloghiteleket és a mögöttük rejlő átláthatatlan pénzügyi struktúrákat teszik felelőssé. A fiskális folyamatok, amik a ’29-es válságot követően munkahelyek teremtésével gyógyszert jelentettek a világgazdaság számára, a 2008-as válságnak éppen az egyik részleges kiváltói voltak. Az alapkamatok alacsonyan tartásának következményeképpen a kedvezőbb hitelek miatt nőtt az építkezések, beruházások száma, illetve a fogyasztási hitelek miatt a vásárlás mértéke is. Ez ugyan a GDP növekedését okozta az Egyesült Államokban, de az ingatlanpiac 2006-os telítődésekor már látni lehetett, hogy a mesterséges léggömbök kipukkadása meg fogja ingatni nemcsak az amerikai, de az egész világ gazdaságát.

Egyes szakértők már az 1990-es évek végén felhívták rá a figyelmet: a modern könyvelési technikák eredményeképpen nagy veszélyforrás, hogy egyre nehezebben átlátható a reális gazdasági helyzet, főként mivel a kormányokhoz közeli vállalatok igyekeznek minél szebb adatokat mutatni. Ez rövid távon jó megoldásnak tűnhetett, hosszú távon azonban beláthatatlan következményekkel járt.

Az Apple addigi történelme legjobb számadatait hozta 2008-ban. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!