hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Homoszexuális Internacionálé
Az ellopott szivárvány nyomában
Homoszexuális Internacionálé

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2019. 06. 27.
A héten emlékeznek meg a new york-i Stonewall melegbárban történt „lázadás” 50. évfordulójáról. A melegmozgalom ikonikus helyszíne egy jelentéktelen, az olasz maffia által ellenőrzött lebuj volt, ám egy rendőrségi razzia után a homoszexuális „forradalom” kiindulópontja lett.

A korai LGBT-mozgalom a rózsaszín háromszöget tekintette jelképének, amelyet a történelemben a nácik használtak a homoszexuálisok megbélyegzésére.

A második világháború után ebből a stigmából az aktivisták igyekeztek pozitív szimbólumot formálni, de mivel a rózsaszín háromszög magában hordozta az elnyomás képét, ezért a mozgalom új identitásképző logót keresett magának, amit büszkén viselhetnek.

Az 1978-as San Franciscó-i melegfelvonuláson mutatkozott be először a szivárványos zászló, amelyet Gilbert Baker, egy helyi meleg képzőművész alkotott. Baker számára az egyik inspirációt a legismertebb korai homoszexuális színész ikon, Judy Garland Over the Rainbow (A szivárvány felett) című dala jelentette, amit az Oz, a nagy varázsló főszereplőjeként énekelt. Garland az 1969-es Stonewall-lázadás előtt egy nappal halt meg gyógyszertúladagolásban –  a New York-i melegbárban a nevezetes estén a vendégek rá is emlékeztek, mielőtt a razzia megkezdődött volna.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!