hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Henry Kissinger elemzése korunk legnagyobb válságáról
Egy világrend halála

2014. 09. 11.
Tavaly nyáron New Yorkban egy gálavacsorán nemzetközi katonai és hírszerzési vezetők beszélgettek arról, hogyan zajlik majd a Szíria elleni katonai csapás, amely elkerülhetetlennek látszott, miután az Aszad-rezsim vegyi fegyvereket vetett be ellenfeleivel szemben. A vacsorán ott volt Henry Kissinger is, aki egy darabig hallgatott, majd csendben meg-jegyezte, hogy szerinte Oroszország váratlan ajánlattal áll elő a válság megoldására, miután Moszkvának ugyanúgy érdeke elzárni a tömegpusztító fegyvereket a terroristák elől, mint Washingtonnak. Két hét múlva pontosan ez történt, amiből két következtetés adódik: vagy azért, mert – ahogyan erről sokan meg vannak győződve – a világpolitikát ma is Kissinger mozgatja a színfalak mögött, vagy mert a 91 éves veterán diplomata reálisabban látja az eseményeket, mint számos szakember.

„Akkor tanultam meg értékelni a rendet, amikor 1938-ban a családommal Amerikába költöztünk. Az utcán egyszer csak rádöbbentem arra, hogy már nem kell azt néznem, mikor jön szembe egy nem zsidó fiú, aki csak arra vár, hogy jól elverjen” – így emlékszik vissza Kissinger arra, miként ismerte meg azt, hogy nemcsak a nácik által megvalósított kegyetlen rend létezik, hanem van olyan világ, ahol a rend a törvényességet, az értékeket és a szabadságot védelmezi. Már diákként elhatározta, hogy ezt a rendet fogja keresni a történelemben és később a diplomáciában is. Amikor 1950-ben egyetemi szakdolgozatot írt „A történelem értelme” címmel, ebben megkísérelte egybegyúrni Immanuel Kant, Oswald Spengler és Arnold Toynbee történelemfilozófiáját Descartes, Dosztojevszkij, Hegel, Hume, Szókratész és Spinoza gondolataival, miközben bőven idézett Dante, Homérosz, Milton és Vergilius műveiből.

Ez az ifjúkori, mindent megérteni és értelmezni akaró ambíció hat évtized után sem tűnt el Kissingerből, amint azt a héten megjelent új könyve bizonyítja. A mű címe pontosan az, ami a huszadik század talán legnagyobb reálpolitikusát ma is foglalkoztatja: World Order, azaz Világrend. Igaz, elismeri, hogy „soha nem létezett még globális világrend”, de a második világháború utáni évtizedekben – elsősorban az Egyesült Államok jóvoltából – minden eddiginél közelebb kerültünk ennek megvalósulásához. „Teljesen legyőztük ellenségeinket, majd visszavezettük őket a nemzetek közösségébe. Szeretném azt gondolni, hogy egyedül Amerika volt képes erre” – idézi Kissinger Harry Truman egyik 1961-ben mondott beszédének szavait.

Nem mintha Kissinger osztaná Truman optimizmusát. Mint azt könyvének a Hetekben a múlt héten megjelent részletéből kitűnik (Súlyosabb háborúk jöhetnek. Hetek, 2014. szeptember 5.), a volt külügyminiszter úgy látja, hogy ez a majdnem megvalósult világrend mély válságba jutott, és a háborúk, etnikai konfliktusok, sőt régiók, kultúrák és vallások közötti drámai összecsapások kora áll előttünk. Kissinger arra int, hogy a világnak ma sokkal nagyobb szüksége van a realizmusra, mint bármikor, különösen a Közel-Keleten, ahol az Egyesült Államok által morális célokból elindított, de stratégiailag elhibázott demokráciaexport nyomán világforradalomra törő dzsihádisták igyekeznek összezúzni az Amerika által demokratizálni akart nemzetállamok rendszerét. Az iszlamisták már nem csak arról beszélnek, hogy a térségben el kell törölni a „Sykes–Picot határokat” – utalva a Közel-Keletet brit és francia érdekszférákra, és ehhez lojális új nemzetállamokra felosztó egyezményre. Célkitűzésük, hogy az egész világon megtörjék a szekuláris nemzetek rendszerét, amelyet az iszlám globális győzelme útjában álló legnagyobb akadálynak látnak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!