hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A hálózatok ma is működnek
Mező Gábor kutató a pártállami karrierek továbbéléséről
A hálózatok ma is működnek

Mező Gábor kutató a pártállami karrierek továbbéléséről(Fotó: Horvath Péter Gyula)

2020. 04. 29.
Levelek a bolondokházából címmel készített dokumentumfilmet Mező Gábor, a pártállami hálózatok működését és továbbélését kutató történész-újságíró. A film középpontjában a feleségét elmegyógyintézetbe zárató ÁVH-s orvos áll, aki a fiát a játszótérről raboltatta el, de a történetnek máig ható tanulságai is vannak.

A Janikovszky család megrázó története – amelyet ön kutatott és publikált először – mennyire alkalmas arra, hogy önmagán túlmutatóan bemutassa egy korszak embertelenségét? Hiszen esetükben egy kommunista család drámája zajlott…

– Magam is a konkrét történet kutatása során ismerkedtem meg közelebbről a pszichiátria politikai célú felhasználásával. Nem csak egyes elszigetelt esetekről volt szó, a valóság ennél sokkal durvább. Az a magas rangú ÁVH-s orvos, Bálint István, aki beutalta a Lipótmezőre ÁVH-s tiszttársa, Janikovszky Béla feleségét, más ügyekben is használta ezt az eszközt. A Rajk-perben elítéltek például egy jugoszláv pszichológusnőt, Hribár Ljubicát, aki miután kiszabadult, 1956-ban a Petőfi Körben – pont október 23-án – elmondta, hogy őket ugyan rehabilitálták, de szégyenteljes, hogy azt a Bálintot is, aki őket megdolgozta.

Forrás: Fortepan, Lencse Zoltán
Forrás: Fortepan, Lencse Zoltán

Mennyire lehet határt húzni a pszichiátria állambiztonsági célú felhasználása szempontjából az ötvenes évek és a Kádár-rendszer későbbi időszaka között?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!