hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Zsebünkben az új kőolaj
Az 5G-jövő nagyon más lesz
Zsebünkben az új kőolaj

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 04. 14.
A következő évtizedekben az 5G nélkül aligha képzelhető el gazdasági fejlődés, az új technológiát „termelő” országok geopolitikai hatalma pedig jelentősen megnő. Az 5G-s hálózatok azonban komoly veszélyt hordoznak magukban a privát szféránkra és a nemzetbiztonságra nézve is.

„Az új évtizedbe lépve az 5G technológia teljes mértékben megváltoztatja majd a kommunikáció módját és azt, ahogyan megtapasztaljuk a körülöttünk lévő világot” – jelentette ki TM Roh, a Samsung mobilkommunikációs üzlet­ágának elnöke a Galaxy S20 család három új – természetesen 5G-képes – termékének bemutatóján.

A megállapítás nem puszta marketingfogás volt. Évek óta jelentős várakozás övezi az eddigi 4G-s kommunikációs rendszert felváltó ötödik generációs technológiát, amely nemcsak hogy akár százszor gyorsabb lesz, de egyszerre szinte bármennyi eszközt rá tudunk csatlakoztatni, kétoldalú kommunikáció esetén pedig a válaszidő egy milliszekundumra csökkenhet (csak viszonyításként: az agy képfeldolgozási válaszideje 200 milliszekundum).

És hogy a gyakorlatban mire szolgálhat mindez? Ennek alighanem csak a fantázia – pontosabban az üzleti elképzelések – szabhatnak majd határt. Ugyanis jóval többről van szó, mint hogy percek alatt tudunk majd letölteni filmeket jó minőségben; vagy nem fog szakadozni a net akkor sem, ha sokan csatlakoznak rá; és élvezetesebbek lesznek a felhő alapú játékok.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!