hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„Már nem azt mondja, amikor hazamegy, hogy nyakon szúrlak”
Bogdán László és Orsós Zsuzsa a cigány macsókról és a nőkérdésről

2017. 07. 27.
Felállva tapsolt 74 ország képviselője, amikor Bogdán László, Cserdi polgármestere áprilisban az ENSZ New York-i székházában felszólalt a cigány nők hátrányos helyzete miatt, illetve azért, ahogy a „cigány macsóférfi-kultúrában” a nőket kezelik. Amerikai lapok elismerően írtak a beszédéről, itthoni férfitársai viszont nem tüntették ki az akcióért, mi több, nem roma oldalról le is rasszistázták. A téma kapcsán közös beszélgetésre invitáltuk Bogdán Lászlót és dr. Orsós Zsuzsa egészségügyi prevencióval foglalkozó biológust, rákkutatót – mindketten mély- szegénységből jöttek, s a maguk módján jelentős erőfeszítéseket tesznek a cigányság felemelkedéséért.

– Miért fontos nektek a cigány nők melletti kiállás?

Bogdán László: – Mert a cigány nők nem fognak jogvédő szervezeteket alakítani, vagy elmenni a rendőrségre bejelenteni, hogy a férjük péppé verte vagy megerőszakolta őket. És ez nem kulturális kérdés, mert az nem kultúra, hogy harminc évesen nagymama legyél, vagy tizennégy évesen a harmadik gyereket várd. Ez őrültség, amit mi, cigány férfiak máig elvárunk a nőktől. Én cigánytelepen nőttem fel, és jó ideje járom az országot – iskolákat éppúgy, mint a börtönöket. Több ezer cigány férfivel beszéltem már, és azt látom, hogy mindegyik egyformán gondolkodik először magáról, azután a nőkről. 

Orsós Zsuzsa: – A nők szerepe rendkívül fontos mind a cigány, mind a nem cigány családok életében, ezért oda kell rájuk figyelni. A háttérben rajtuk áll minden: hogy mi kerül az asztalra, hogy megy-e a gyerek az iskolába.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!