hetilap

Hetek hetilap vásárlás
1956 – egy kiskamasz emlékei

2016. 10. 20.
1956. október 24-én reggel felvettem a piros úttörőnyakkendőmet és elindultam az iskolába. Nem jutottam messzire. Alig mentem néhány métert, amikor megtudtam, hogy ma nincs tanítás. A szomszéd bácsi ekkor már piros-fehér-zöld karszalagot viselt. Amikor hazamentem, apám fogadott: „Vedd le a nyakkendőt! Lemondott a kormány, Nagy Imre az ország vezetője.”

Az események nem voltak előzmények nélkül. J. V. Sztálin 1953-ban bekövetkezett halálát követően, véres utódlási harcok után N. Sz. Hruscsov került hatalomra a Szovjet­unióban, aki a Szovjetunió Kommunista Pártja híres XX. kongresszusán „titkos”, de gondosan kiszivárogtatott beszédet mondott Sztálin bűneiről.

1953 és ’56 között nagy visszhangja volt az olyan könyveknek és filmeknek, melyek a sztálini korszakról és az azt követő változásokról szóltak. Ilyen volt Ilja Ehrenburg Olvadás című regénye. Újabb és újabb hajtűkanyarokkal és visszaesésekkel (ilyen volt Nagy Imre 1955-ös miniszterelnöki bukása) itthon is megélénkült a társadalmi élet. Korábban minden öntevékeny közösséget, társadalmi szervezetet, pártot betiltottak. Ekkoriban enyhültek a szabályok. Országos visszhangja lett a Petőfikörben történteknek, ahol értelmiségiek cseréltek véleményt társadalmi kérdésekről – jellemző módon a legélénkebb visszhangot kiváltott vita a sajtószabadság kérdéséről szólt.

Édesapám és a rehabilitáció

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!