Több milliárd frankot költene új vadászgépekre Svájc
Kétszáz éve nem vívott háborút, ellensége nincs, mégis felkészülten akar várni egy esetleges konfliktust 
Több milliárd frankot költene új vadászgépekre Svájc

Forrás: Shutterstcok/Puzzlepix

2020. 09. 21.
Több milliárd frankos vadászgép-beruházásról szavaz a héten Svájc. Sokan ellenzik az ötletet, mondván: a semlegességéről híres ország nem engedheti meg magának azokat a csúcsminőségű szuperszonikus gépeket, mellyekkel 10 perc alatt átszelhetik az alpesi területet. Mások viszont úgy gondolják, a jelenlegi elavult arzenállal aligha tudnák megvédeni magukat egy esetleges támadás esetén.

Írországnak, Máltának és Luxemburgnak nincsenek ilyen gépeik, és a terv ellenzői szerint a hatmilliárd svájci frankot felemésztő beruházás pénzpocséklás lenne, tekintve, hogy az országnak nincsenek ellenségei.

“Ki az ellenségünk? Ki támadna meg egy apró, semleges, NATO által körülölelt országot? Rendkívül abszurd gondolat”

- jelentette ki Priska Seiler Graf szociáldemokrata parlamenti képviselő. 

A szavazásra szeptember 27-én vasárnap kerül sor. Amennyiben a javaslatot elfogadják, a kormány az Airbus Eurofighter, a Dassault Rafale, a Boeing F/A-18 Super Hornet illetve a Lockheed Martin F35-A Lightning II gépei közül választ majd, amivel elöregedő 30 F/A-18 Hornet vadászgépeinek flottáját cseréli le, melyeket 2030-tól már kivonják a forgalomból. 

Seiler Graf szerint olcsóbb alternatívákban is gondolkodhatna a kormány a „drága játékszerek” helyett, elismerve, hogy a vadászgéparzenál valóban felújításra szorul, de „elég lenne egy Fiat a Maserati helyett”.

A választók hat éve elutasították, hogy az ország Gripeneket vegyek Svédországtól. 

Lukas Golder, a GFS Bern közvéleménykutató központ munkatársa szerint ebben az esetben várható, hogy a szavazók támogatni fogják a repülőgépvásárlást. Svájc számára a felfegyverzett semlegesség létfontosságú, mely odáig nyúlik vissza, hogy az erős katonaság annak idején elrettentette a náci Németországot az ország lerohanásától. 

Thomas Hurter, a jobboldali svájci néppárt képviselője egyben volt pilóta szerint Svájcnak meg kell tudni védeni magát más országokra való támaszkodás nélkül is.

“Ha nem cseréljük le ezeket a régi gépeket, az azt jelenti, hogy nincsen légierőnk, sem védelmünk, tehát nem teszünk eleget az alkotmányunknak”

 

Véleménye szerint a kisebb gépek nem tudnának elég magasra szállni, sem nem elég gyorsan reagálni a vészhelyzetekre.

“Nem tudjuk, mi fog történni az elkövetkezendő 50 évben..Készen kell lennie a tüzelőosztagnak, mikor ég a ház, különben túl késő lesz.”

(Reuters/Hetek)
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!