Svájcban megszavazták: mostantól a homoszexuálisok is házasodhatnak
A leszbikus párok számára engedélyezték a spermadonor igénybevételét
Svájcban megszavazták: mostantól a homoszexuálisok is házasodhatnak

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2020. 12. 18.
Svájcban megszavazta a parlament, hogy az azonos neműek összeházasodhassanak. Eddig csak a bejegyzet élettársi kapcsolat volt engedélyezve. A jogszabály engedélyt ad arra is, hogy a leszbikus párok spermadonort vegyenek igénybe. 

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

A svájci parlament pénteken engedélyezte az azonos neműek házasságkötését. Ezzel a végső szavazással a svájci törvényhozás mindkét háza törvényesítette a melegházasságot. A kérdésben ugyanakkor minden valószínűség szerint népszavazáson fognak végleges döntést hozni a svájciak. A parlamentben mindössze egyetlen képviselővel rendelkező, EDU nevű, nemzeti-konzervatív párt ugyanis azt tervezi, hogy népszavazást kezdeményez a kérdésben.

A legtöbb nyugat-európai országban már törvényesítették az azonos nemű párok házasságkötésének lehetőségét. A Svájcban élő azonos neműek egyetlen lehetősége eddig a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése volt. Ez azonban nem biztosított nekik ugyanolyan jogokat a honosítás és az örökbefogadás terén, mint a heteroszexuális pároknak.

A jogszabály lehetővé teszi azt is, hogy leszbikus párok spermadonort vegyenek igénybe mesterséges megtermékenyítés céljából.

Jogvédők történelmi jelentőségű győzelemként méltatták a 2013 óta tárgyalt jogszabály elfogadását a leszbikus, homoszexuális, biszexuális, transznemű és interszexuális (LGBTI) kisebbségekhez tartozó emberek jogai szempontjából. A svájci melegjogi szervezetek pedig bejelentették, hogy felkészülnek a referendumra.

Matthias Erhardt, a Házasság mindenkinek bizottság alelnöke december elején arról beszélt, hogy a svájci lakosság 82 százaléka támogatja a szabályozást.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!