Szaúdi forrás: Irán azért szította a gázai háborút hogy szabotálja Rijád és Jeruzsálem kibékülését
Szaúd-Arábia szerepet játszott a szombat esti iráni drón-és rakétatámadás meghiúsításában is
Szaúdi forrás: Irán azért szította a gázai háborút hogy szabotálja Rijád és Jeruzsálem kibékülését

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2024. 04. 15.
Szaúd-Arábia azzal vádolta Iránt, hogy azért szította a gázai konfliktust, hogy aláássa a Rijád és Jeruzsálem közötti normalizációs megállapodás elérésében elért haladást - nyilatkozta a szaúdi királyi család egyik forrása a Kan News izraeli közszolgálati műsorszolgáltatónak vasárnap adott interjújában.

Hozzátette, hogy Teherán támogatja a terrorizmust, és azt sugallta, hogy Rijád szerepet játszott az iszlám köztársaság és megbízottjai által Izrael ellen szombat éjjel végrehajtott drón- és rakétatámadás meghiúsításában.

Figyelemre méltó, hogy az interjú összefoglalóját a királyi családról tudósító Szaúd-ház honlapján kiemelten közzétették.

"Irán egy olyan nemzet, amely támogatja a terrorizmust, és a világnak már sokkal korábban vissza kellett volna szorítania" - mondta a szaúdi királyi személy.

A The Wall Street Journal hétfőn megjelent beszámolója szerint a szaúdiak hírszerzési információkat is megosztottak az Egyesült Államokkal és Izraellel, hogy segítsenek az iráni támadás elhárításában. Az emírségek, akik 2020-ban az Ábrahámi Egyezmény részeként diplomáciai kapcsolatokat kötöttek Jeruzsálemmel, szintén megosztották a hírszerzési információkat - nyilatkozták amerikai és izraeli tisztviselők a Journalnak.

Az arab kormányok eleinte óvatosak voltak az információk átadásával kapcsolatban, mert attól tartottak, hogy közvetlenül belekeverednek a konfliktusba, és kiteszik magukat az iráni megtorlásoknak. A jelentés szerint azonban Rijád és Abu Dhabi az amerikaiakkal folytatott megbeszélések után úgy döntött, hogy továbblépnek.

"Két nappal a támadás előtt iráni tisztviselők tájékoztatták szaúd-arábiai és más öböl menti országok beli kollégáikat az Izrael elleni nagyszabású csapások tervének körvonalairól és időzítéséről, hogy ezek az országok biztosítani tudják a légteret - mondták a tisztviselők.

Az információt továbbították az Egyesült Államoknak, így Washington és Izrael döntő fontosságú előzetes figyelmeztetést kapott"

- olvasható a Journal cikkében.

"Mivel egy iráni támadás szinte biztosra vehető volt, a Fehér Ház utasította a Pentagont, hogy helyezzen át repülőgépeket és rakétavédelmi erőforrásokat a térségbe, és a magas rangú izraeli tisztviselő szerint átvette a vezetést a védelmi intézkedések koordinálásában Izrael és az arab kormányok között" - folytatta a cikk.

Rijád az október 7-i mészárlás után és az azt követő háború közepette az Egyesült Államok által közvetített izraeli normalizációs tárgyalásokat jegelte, de fenntartotta, hogy a megállapodás még mindig az asztalon van.

(JNS/Hetek)

Iratkozzon fel a Hetek megújult hírlevelére! Hetente egy csokorban ajánljuk különleges tartalmainkat, a legizgalmasabb interjúinkat, videóinkat, világnézeti és kiemelt cikkeinket.  EZEN A LINKEN TUD FELIRATKOZNI.

hetek hírlevél/viber

 

Legfrissebb online híreinkért csatlakozzon a Hetek belső Viber-csoportjához! Így nem kell órákat szörföznie a híroldalak között, tőlünk megkapja telefonjára a nap legfontosabb világnézeti tartalmait.  CSATLAKOZZON A CSOPORTHOZ EZEN A LINKEN.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!