Hányattatott gyerekkor után került az ország élére a botrányairól elhíresült finn miniszterelnök
Sanna Marin szivárványcsaládban nevelkedett
Hányattatott gyerekkor után került az ország élére a botrányairól elhíresült finn miniszterelnök

A finn miniszterelnök a Pride-felvonuláson.(Facebook/Sanna Marin)

2022. 08. 18.
Minden idők legfiatalabb női miniszterelnöke hosszú utat tett meg, mire feljutott a csúcsra, de a népszerűsége 80 százalékról 30 százalék alá csökkent a megválasztása óta, és sikersztoriként beállított pályafutását a botrányai törhetik derékba.

Sanna Marin 34 évesen lett Finnország miniszterelnöke, de már 2015-ben, a parlamentbe való bekerülésekor feltörekvő csillagnak tartották.

Szerény kezdetek és egy gyorsan felívelő politikai karrier

Ahogy arról korábban írtunk, a “progresszív” baloldali ideológiát képviselő Marinra nagy hatással volt a gyerekkora és neveltetése. Édesanyja árvaházban nőtt fel és elvált a férjétől annak alkoholproblémái miatt.

Marint az édesanyja leszbikus barátnőjével közösen nevelte fel, mely élettapasztalat a miniszterelnök számára a későbbiekben is meghatározónak bizonyult, hiszen állítása szerint a szivárványcsaládját a környezetében lévők nem tekintették “igazinak” és egyenértékűnek.

A politikus szegénységben nőtt fel és a munkanélküliséget is megtapasztalta. Egyetemi tanulmányai során szerzett először tapasztalatot a politikában, és bár az első helyi választáson megbukott, néhány évvel később már nemcsak győzött, hanem pártvezetői pozícióba és a parlamentbe is bekerült, 2019-ben pedig miniszterelnökké választották.

Finnország NATO-csatlakozása

Marin az évek során külpolitikai szempontból nagy pálforduláson ment keresztül, hiszen választási programjában még ellenezte Finnország NATO-csatlakozását annak ellenére, hogy az orosz fenyegetést valós veszélynek nevezte.

Idén azonban az orosz-ukrán háború kitörése miatt újra társadalmi vita indult arról, hogy érdemes-e Finnországnak a NATO-tagságért folyamodnia, és a felmérések szerint a finnek körében csaknem 80 százalékra emelkedett az Észak-atlanti Szövetséghez való csatlakozás támogatottsága.

A finn kormány megkezdte az egyeztetéseket az ország NATO-csatlakozásáról, és az államnak a szövetségbe való belépését már az amerikai Szenátus jóvá is hagyta. Az állam taggá válásához azonban az összes NATO-országnak ratifikálnia kell a finnek csatlakozási kérelmét.

Finnország Észak-atlanti Szövetséghez való csatlakozása stratégiai jelentőségű lépés, hiszen Európa egyik legnagyobb területtel rendelkező állama, melynek több mint 1300 kilométeres szárazföldi határa van Oroszországgal.

Bár a finn aktív katonai állomány létszáma alacsony (30 000 fő), de mozgósítás esetén akár 280 ezer katonát is be tudnak vetni. A finn haderő amerikai, brit, francia és német fegyverrendszerekkel van felszerelve és Európa egyik legerősebb tüzérségével rendelkezik.

Oroszellenes vízum-intézkedés

Az orosz-ukrán háború kitörése után az egyébként bevándorláspárti Marin-vezette kormány arról is döntött, hogy az eddigihez képest felére csökkenti az orosz állampolgárok számára kiadható finn vízumok számát, és a napokban az orosz turizmus finnországi korlátozásáról is határozott.

Helsinki emellett azt is támogatja, hogy az Európai Unió felfüggessze a vízumkiadással kapcsolatos megállapodását Oroszországgal, így több mint a duplájára emelkedne a vízumigénylés ára az orosz állampolgárok számára.

Közösségi oldalak és bulibotrányok

Sanna Marin fiatal kora és liberális nézetei mellett a közösségi oldalak aktív használatával is kitűnik az előző években regnáló finn politikusok közül.

A miniszterelnök rendszeresen posztol az Instagramon az életének eseményeiről, de feltölt szelfiket is, melyek egyáltalán nem azt sugallják, hogy egy fontos geopolitikai szerepet betöltő ország kormányfője.

Egy Instagram-kommentelő szerint a politikus némelyik fotója inkább egy tinilányra emlékeztet, nem egy felelősségteljes 36 éves gyermekes anyára, és Marinnak az infantilis viselkedés helyett inkább az emberek problémáinak megoldásával kellene foglalkoznia.

A kormányfő két másik fotója is kicsapta a biztosítékot, az egyiket egy divatmagazin fotósa készítette 2020 októberében. Marint egy fekete blézerben fotózták le, mely alatt láthatóan nem viselt semmilyen ruhát. A kép miatt a politikus támadások kereszttüzébe került, és azzal vádolták, hogy helytelen volt ilyen fotót készíttetnie, sokan viszont kiálltak mellette, hangsúlyozva, hogy nem a külseje, hanem az eredményei alapján kell megítélni.

Ezt azonban nehéz teljesíteni, ha a miniszterelnök például a Ruisrock Fesztiválon rojtos rövidnadrágban és fekete bőrkabátban jelenik meg. A kommentelők nagy többsége pozitívan reagált a politikus buli-öltözékére, és többen “Európa legmenőbb kormányfőjének” nevezték.

Marin köztudottan szeret bulizni, mely miatt már kétszer is sikerült botrányba keverednie. Tavaly decemberben egy szombat este hajnali négyig bulizott egy helsinki night-clubban annak ellenére, hogy előtte a covid-pozitív finn külügyminiszterrel is időt töltött, és értesítették arról, hogy kontakt személyként kerülnie kell a társaságot.

A kormányfőt az ellenzék felelőtlenséggel vádolta meg, és Marin végül bocsánatot kért amiatt, hogy nem volt elég óvatos. A legutóbbi bulizós botránya miatt azonban nem kért bocsánatot, inkább arra hivatkozott, hogy csupa legális dolgot csinált.

Ahogy arról beszámoltunk, nemrégiben kiszivárgott egy videó arról, ahogy Marin a barátai körében énekel és táncol, sokak szerint miniszterelnökhöz nem méltó módon viselkedve.

A politikus a sajtótájékoztatóján csak annyit reagált, hogy elég rosszul érzi magát amiatt, hogy a magánvideó nyilvánosságra került, és elismerte, hogy “közepes mennyiségű” alkoholt fogyasztott, de azt tagadta, hogy drogozott is volna.

Változó népszerűség, bizonytalan jövő

Sanna Marin pártjának, a Szociáldemokrata Pártnak a népszerűsége meglehetősen hullámzó volt az elmúlt két évben. 2021 októberétől idén áprilisig folyamatosan csökkent a párt támogatottsága, de ez a tendencia valószínűleg a miniszterelnök határozott oroszellenes kiállása és a NATO-csatlakozási folyamat elindítása miatt megfordult, és a párt népszerűsége növekedni kezdett.

A szervezet 20 százalékos támogatottsága azonban még mindig nem volt elég ahhoz, hogy sikerüljön megelőzniük az ellenzéki Nemzeti Koalíciót, mely augusztus elején 24 százalékos népszerűségnek örvendett.

A következő finn országgyűlési választásokra 2023 áprilisában fog sor kerülni, és kérdés, hogy elég lesz-e a finn társadalom számára, hogy Marin fiatal, "menő", oroszellenes politikát folytat, és sikeresen elindította a finn NATO-csatlakozást.

(Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!