Jóváhagyta Finnország és Svédország NATO csatlakozását az amerikai Szenátus
Ez lesz a legjelentősebb bővítés az 1990-és évek óta
Jóváhagyta Finnország és Svédország NATO csatlakozását az amerikai Szenátus

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2022. 08. 04.
A Szenátus majdnem egyhangúlag, 95 igen és 1 nem szavazattal elfogadta Finnország és Svédország NATO csatlakozását, ezzel a 30 tagállam közül a 23. lett, amely eddig hivatalosan jóváhagyta a bővítést. 


„Ez a történelmi jelentőségű szavazás fontos jelzést küld a kétpárti USA elkötelezettségről a NATO mellett, és arról is, hogy biztosítjuk, hogy szövetségünk készen álljon a ma és a holnap kihívásaira”

-mondta Biden.

Az amerikai elnök üdvözölte a Szenátus gyors ratifikációs folyamatát, ami 1981 óta a leggyorsabb volt. 

Mindkét tábor szenátorai határozottan támogatták a két ország felvételét és fontos szövetségesnek nevezték őket, akiknek modern hadseregük már amúgy is szorosan együttműködött a NATO-val.

„A két virágzó, demokratikus nemzet felkészültsége kiemelkedő és a NATO szövetség megerősítését fogja szolgálni”

-mondta Bob Menendez demokrata szenátor, a Külügyi Bizottság elnöke.

A Szenátus vezetője, Chuck Schumer kijelentette, hogy ez a nyugati egység jele azután, hogy Moszkva háborút indított Ukrajna ellen.  

Az egyetlen, aki a csatlakozásuk ellen szavazott a republikánus Josh Hawley volt, aki egyetértett azzal, hogy az Egyesült Államoknak hazája védelmére kell összpontosítania, de hozzátette, hogy Washingtonnak inkább a kínai kihívásokra kell koncentrálnia, mint Európára. 

Finnország és Svédország hivatalos felvételéhez mind a 30 NATO-tagállam támogatására szükség van.

Ezt nem tette még meg Csehország, Görögország, Magyarország, Portugália, Szlovákia, Spanyolország és Törökország. 

Törökország a támogatásért cserébe bizonyos engedményeket kért a két országtól. Ankara több tucat, általa ’’terroristának’’ titutált kormányellenes személyek kiadatását követelte a tagállami jelöltektől. 

A ratifikáció a hét tagállam támogatása hiányában akár egy évig is eltarthat. 

(Aljazeera/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!