Gallup: először zuhant 50 százalék alá az egyháztagok száma Amerikában
A történelem során első alkalommal kerültek kisebbségbe a templomba, zsinagógába vagy mecsetbe járók a kontinensen
Gallup: először zuhant 50 százalék alá az egyháztagok száma Amerikában

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 03. 31.
Amerika történelmében sosem volt arra példa, hogy a gyülekezetek, mecsetek vagy zsinagógák tagjainak a száma 50 százalék alá essen, azonban a Gallup elmúlt nyolc évtizedet vizsgáló legfrissebb felméréséből kiderül, hogy a pandémia első évében, 2020-ban a negatív tendencia elérte ezt is.

MOST INGYENESEN ELOLVASHATJA FRISS HETILAP CIKKEINKET. A rendkívüli helyzetre és a húsvét ünnepére tekintettel a Hetek ingyenesen elérhetővé teszi aktuális hetilap tartalmait. Az érintett cikkeink ide kattintva érhetőek el. Áldott ünnepet kívánunk!

Amerika történetében először a gyülekezetbe járók kisebbségbe kerültek.

1937-ben a közvélemény-kutatás megállapította, hogy a megkérdezettek 73 százaléka állította magáról, hogy gyülekezet, templom, mecset vagy zsinagóga tagja. Ez a szám a 20. század végéig állandó maradt, 1999-ben pedig 70 százalékra csökkent.

Az ezredfordulót követően azonban erősen csökkentő tendencia bontakozott ki, olyannyira, hogy 2018-ra számuk 50 százalékra esett vissza, tavaly, 2020-ban pedig a 47 százalékot  érte csak el. 

"Az egyházi tagság csökkenése elsősorban az egyre növekvő számú vallási preferenciával nem rendelkező amerikai polgárnak tudható be"

- mondta Gallup. "Az elmúlt két évtizedben azon amerikaiak aránya, akik nem azonosulnak egyetlen vallással sem, az 1998-2000-es 8 százalékról 2008-2010-ben 13 százalékra, az elmúlt három évben pedig 21 százalékra nőtt."

A Gallup szerint a visszaesés további részét az egyházi tagság csökkenése okozta a vallási preferenciával rendelkező amerikaiak körében.

A közvélemény-kutatás arra is rávilágított, hogy az amerikaiak egyre kevésbé kötődnek egy hagyományos valláshoz - az Y-generáció közében 36 százalék, az 1946 előtt születettek körében 66 százalék csupán. 

A közvéleménykutatás megjegyzi, hogy a csökkenés az összes alcsoportban megfigyelhető, de a legkevésbé a politikailag konzervatív egyének körében mutatkozik meg.

"A protestánsok mellett az egyházi tagság csökkenése arányosan kisebb a politikai konzervatívok, a republikánusok, a házas felnőttek és a főiskolát végzettek körében"

- mondta a szervezet. "Ezekben a csoportokban általában a legmagasabb az egyházi tagság aránya, a déli lakosokkal és a nem spanyol ajkú fekete felnőttekkel együtt."

A Gallup azt is hozzátette, ez a tendencia oda vezet, hogy "konzervatív" becslések szerint évente több ezer templom zár be.

(Gallup/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!