Ezrek mentek utcára Varsóban az abortusztörvény liberalizálása miatt
Ezrek mentek utcára Varsóban az abortusztörvény liberalizálása miatt

Twitter/Voice of Europe

2024. 04. 15.
Több ezren tüntettek vasárnap Varsóban a megfogant élet védelmében, tiltakozva az abortuszt szabályozó előírások liberalizálását célzó, a parlamenti alsóházban (szejm) további vitára bocsátott négy törvénytervezet ellen.

A több életvédő szervezet által rendezett, Nemzeti Életmenet elnevezésű akciót "Éljen Lengyelország" mottóval tartották meg. Tadeusz Wojda érsek, a lengyel püspöki konferencia elnöke pénteken arra kérte a hívőket, hogy vasárnap a megfogant élet védelmében imádkozzanak.

A lengyel zászlók alatt menetelő tömeg több mint kétkilométeres belvárosi útvonalon vonult át a varsói Királyi Vár előtti térről a Három Kereszt térig, ahol a tüntetés egy koncerttel zárult.

A Nemzeti Életmenetet 2019 óta szervezik. Idén ahhoz kötötték, hogy Lengyelország 1058 éve felvette a kereszténységet, amely évforduló vasárnapra esik. A menet szervezői azokra az abortuszjog liberalizálását célzó kormánypárti tervezetekre is reagáltak, amelyeket a szejm pénteken további vitára bocsátott, és külön parlamenti bizottságot is létrehozott a csomag elbírálására.

A lengyel kormánykoalíció vezető pártja, a Polgári Koalíció által benyújtott tervezet a terhesség 12. hetéig engedélyezné a terhesség megszakítását.

Ugyanazt tenné lehetővé a szintén a kormánykoalícióhoz tartozó Baloldal frakciója által benyújtott két tervezet is, amelyek egyike emellett bizonyos, orvosilag meghatározott esetekben a terhesség minden szakaszában engedélyezné az abortuszt.

A kormánykoalíció további két pártja, a Lengyelország 2050 és a Lengyel Parasztpárt (PSL) közös tervezete pedig visszaállítaná az 1993-ban elfogadott, abortuszkompromisszumnak is nevezett törvény szerinti állapotot, és népszavazást hirdetne e témában. Az 1993-as törvény három esetben engedélyezte a terhességmegszakítást: ha a terhesség nemi erőszak következménye, ha az anya élete veszélyben forog vagy ha a magzat visszafordíthatatlan károsodást szenvedett.

A lengyel alkotmánybíróság 2020-as döntése szerint az abortusz csak az első két esetben megengedett.

(MTI / Hetek)

Iratkozzon fel a Hetek megújult hírlevelére! Hetente egy csokorban ajánljuk különleges tartalmainkat, a legizgalmasabb interjúinkat, videóinkat, világnézeti és kiemelt cikkeinket.  EZEN A LINKEN TUD FELIRATKOZNI.

hetek hírlevél/viber

Legfrissebb online híreinkért csatlakozzon a Hetek belső Viber-csoportjához! Így nem kell órákat szörföznie a híroldalak között, tőlünk megkapja telefonjára a nap legfontosabb világnézeti tartalmait.  CSATLAKOZZON A CSOPORTHOZ EZEN A LINKEN.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!