Churchill budapesti szobrát is megrongálták
Churchill budapesti szobrát is megrongálták

Winston Churchill megrongált szobra Londonban. /Forrás: Shutterstock/Puzzlepix/

2020. 06. 17.
Magyarországra is elért a szobordöntési hullám, mely keretében Amerikában, Nagy-Britanniában, és a világ számos más országában nagyszámú rasszistának ítélt történelmi személyiség emlékművét rongálták meg, fújkálták tele a Black Lives Matter mozgalom aktivistái. Winston Churchill budapesti szobrát ismeretlenek "Nazi" és "BLM" graffitikkel látták el a Városligetben.

A rongálásról az index.hu tett közzé néhány fotót. 

A rasszizmus elleni tüntetés-, és zavargássorozat, ami az afroamerikai George Floyd rendőri brutalitást követő halála nyomán indult sok helyen fosztogatást, erőszakot és vandalizmust is maga után von. A rendőrség úgynevezett „szisztematikus rasszizmus” miatti elítélése, gazdasági szankcionálására és feloszlatására való felhívás mellett a kultúra és a történelem „rasszizmustól való megtisztítására” irányuló erőfeszítések is egyre intenzívebbekké válnak. 

Ungár Péter, az Origo egykori munkatársa Facebook oldalán a szobor korábbi megrongálásáról készült képet is közzétette. Akkor Churchill emlékművére egy Dávid-csillagot és a "cionista" és "killer" (magyarul gyilkos) szavakat festették.

A tüntetők a „Topple The Racist” („döntsd le a rasszistát”) kampány keretében egyre több szobortól „tisztítanák” meg a köztereket.

Vandálakcióik keretében eddig többek között lefújták James Cook felfedező szobrát, D-nap évfordulóján megrongálták Churchill szobrát (amit a londoni polgármester később védelmi célzattal „dobozzal” vett körbe), majd Mahatma Gandhi, Thomas Jefferson, George Washington, Kolombusz Kristóf és Julius Caesar következtek a sorban. 

Történelem „átíró” törekvéseik sikerre vitelének érdekében összesen 78, többek között régi uralkodók (II. Károly és II. Jakab), Oliver Cromwell, a spanyol Armadát legyőző reneszánsz hadvezér és kalandor, Sir Francis Drake, az Ausztráliát felfedező Cook kapitány, Robert Peel egykori tory miniszterelnök, valamint számtalan más régi politikus, üzletember és hadvezér szobrának eltávolítását is követelik. A listán szerepel az ország egyik leghíresebb szimbóluma, a Trafalgar téri Nelson-oszlop is.

A Black Lives Matter mozgalom mibenlétéről, és a rendőrségellenes törekvésekről lapunk korábbi cikkjeiben itt és itt olvashat.
 

 

Megosztaná véleményét másokkal is? A Facebook oldalunkon megteheti:

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!