Breaking: szeptember 1-től Magyarország lezárja határait
A hazatérő magyarokra 14 nap karantén vár
Breaking: szeptember 1-től Magyarország lezárja határait

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

2020. 08. 28.
A kormány péntek délutáni ülése utáni kormányinfón, amit Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő tartott péntek délután, elhangzott, hogy Magyarország bezárja a határait a külföldiek előtt szeptembertől, a magyar polgárok pedig vagy két negatív tesztet mutatnak fel, vagy két hetes karantén vár rájuk hazatérés után.

Gulyás aláhúzta, hogy a legnagyobb fertőzési veszélyt jelenleg a külföldiek részéről látják, így szeptember elsejétől Magyarországot tekintik zöld országnak, az összes többit pedig vörösnek ebből a szempontból, azaz magyarokon kívül senki nem léphet az ország területére.

Egy újságírói kérdésre kijelentette, egyedül magyar tesztet fogadnak majd el az érkezőktől, külföldit nem.

Ez alól elméletileg kivételt képeznek majd a Európai Szuperkupa döntőre érkezők, akiket egyedül két negatív vírustesztet felmutatva engednek be az országba, és különbuszokkal szállítanák a focimeccs helyszínére, és elészigetelnék a magyar polgároktól. A 64 ezres stadionnak csak harmadát tölthetik meg az UEFA döntése alapján, de a témával kapcsolatban további egyeztetést ígért a miniszter.

Az Emmi nem tiltja meg, de nem ajánlja a nagyméretű tanévnyitók megtartását, válaszolta a miniszter a Magyar Nemzet kérdésére. Azért dolgozik a kormány, hogy ne kelljen ismét bezárni az iskolákat, az azonban biztos, hogy fertőzés esetén sem kerül majd sor kollektív bezárásra, minden iskolával kapcsolatban egyenként fog dönteni a kormány. 

Kiemelte, bár online lehet oktatni, nevelni nem, és a kormány elismeri a nevelés kiemelt fontosságát. 

Az elfogadott intézkedések egy hónapig érvényesek

A kormány döntött arról is, hogy Kárpátalját 50 lélegeztetőgéppel segíti majd.

Gulyás arra is kitért, hogy azért vehet részt a kormányinfón, mert két saját maga által fizetett negatív koronavírus-tesztje lett, és a tisztifőorvos engedélyezte a részvételét.

Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója csütörtökön a Facebook-oldalán bejelentette, hogy egy hétvégi magánrendezvényen való részvétel után pozitív lett a koronavírus tesztje. Gulyás Gergely és Orbán Balázs számos további kormánypárti politikus is hatósági karanténba került az elmúlt napokban.

A hétvégi rendezvénnyel kapcsolatban világossá tette, a magánrendezvényen a kormány összesen két tagja volt jelen: Varga Judit, aki nem találkozott Hollik Istvánnal, Gulyás Gergely viszont kezet fogott vele. Pénteken Trócsányi László európai parlamenti (EP-) képviselő szervezetében is kimutatták a koronavírust, Gulyás szerint a vele való találkozás után vonult karanténba Varga Judit.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!