"Antiszemita rákfene ez a bojkott" - made in Israel címke kerül a telepestermékekre Amerikában
Mike Pompeo történelmi júdeai látogatásán ismét kiállt a bibliai területek és Izrael mellett
"Antiszemita rákfene ez a bojkott" - made in Israel címke kerül a telepestermékekre Amerikában

Pszagot borászat, Júdea( Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2020. 11. 19.
Történelmet írt Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, aki első vezető amerikai diplomataként látogatott el egy júdeai zsidó település egyik borászatába. Nem sokkal később bejelentette, a lehető leghatározottabban fel fognak lépni az antiszemita BDS-mozgalom „rákfenéje” ellen, ezért a júdeai termékeken izraeli, nem ciszjordániai származást fognak feltüntetni ezután.

A Hetek ünnepi előfizetői akciójában a nyomtatott és online hetilap csomagra előfizetők között több mint 80 értékes nyereményt sorsolunk ki. A fődíj egy Dacia Sandero személyautó. Minden az akció keretében előfizető olvasónk hetekes maszkot kap ajándékba. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon. 

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, Izrael történetében először háromoldalú találkozón vett részt Jeruzsálemben Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Mike Pompeo amerikai külügyminiszter és Abdel-Latif az-Zajáni bahreini külügyminiszter, akik Irán elszigeteléséről, gazdasági együttműködésről és nagykövetségeik egymás országában való megnyitásáról egyeztettek.

Az amerikai külügyminiszter ezután ellátogatott a júdeai Pszagot borászatba, és bejelentette, illegálisnak nyilvánítják a BDS-mozgalmat, minden ahhoz kötődő cégtől megvonják a támogatást, és engedélyezni fogják a zsidó telepestermékek "Made in Israel" címkével való ellátását.

Az új irányvonalakkal az amerikai kormány biztosítani akarja, hogy az izraeli és palesztin termékek megjelölése

„konzisztens legyen Amerika valóság-alapú külügyi megközelítésével”. 

Pompeo hozzátette, ezzel azt is elismerik, hogy Ciszjordánia C-övezetének termelői Izrael adminisztratív és gazdasági keretrendszerének részeként dolgoznak, így eszerint is kell kezelni termékeiket is.  Amerika emellett nem fogadja el többé a „Ciszjordánia/Gáza” címkét a palesztin-gyártású termékekre, mert ezek a területek politikailag és adminisztratíve is különválnak.

Az oslói-egyezmény nyomán létrejött C-övezetben közel négyszázezer zsidó telepes és háromszázezer palesztin él. A zsidó települések a Júdea és Szamárai izraeli kormányzat ellenérzése, míg a palesztinok közvetlenül az izraeli COGAT hatóság, közvetve pedig a Palesztin Hatóság irányítása alatt. A nemzetközi közösség illegálisnak tartja 

Az amerikai külügyminiszter ezzel a bejelentésével 25 éves politikát változtatott meg, mely szerint a területen készült termékeket „ciszjordánként” kellett megjelölni a Clinton kormány óta, mely irányvonalat később Obama megszigorított: ha ezen termékeken bárki izraeli származást jelölt meg, az bírságra számíthatott.

A politikai váltás ugyanazon a napon történt, amikor Pompeo bejelentette, hogy a külügyminisztérium a BDS, azaz Izrael-bojkott mozgalmat illegálisnak, antiszemitának sőt egyenesen „rákfenének” tekinti. Ennek keretében ítélték el a diszkriminatív címkézést, és a Júdea és Szamáriával kapcsolatos kereskedés korlátozásának gyakorlatát.

„Az Egyesült Államok kormánya hivatalosan is antiszemitának ítéli az Izrael ellenes bojkott-mozgalmat, és azonnal fellép az ahhoz köthető csoportok ellen”

- jelentette be az amerikai külügyminiszter.

“Azonnali lépéseket fogunk tenni azon szervezetek azonosítása érdekében, akik a gyűlölködő BDS-mozgalom részét képezik, ás megvonunk minden kormányzati támogatást tőlük. Itt a megfelelő idő”

– tette hozzá Pompeo
Az amerikai külügyminiszter korábban határozottan leszögezte, hogy nem tekinti az izraeli telepesek falvait alapvetően illegálisnak, illetve a zsidóknak történelmi és vallási jogaik fűződnek a földhöz, melyet ő maga is bibliai nevükön, Júdea és Szamária néven emleget sokszor. 

(Times of Israel/Hetek)

hetek
Előfizetői nyereményakció


 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!