hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A békéről beszélnek, a háborút folytatják
Távolabb van a tűzszünet Ukrajnában, mint valaha
A békéről beszélnek, a háborút folytatják

Fotó: AP / Laurent Cipriani

2024. 06. 19.
Svájcban több mint 80 ország vezetői és küldöttjei tárgyaltak az ukrajnai háború békefeltételeiről, a találkozón azonban nem vettek részt Oroszország és Kína képviselői sem.

„A 2024. június 15-én kezdődött, Svájc által összehívott ukrajnai békekonferencia legnagyobb vesztese maga az alpesi ország. A nemzetközi semlegesség ennyire nyilvánvaló, a politikai Nyugat nyomásának engedelmeskedő feladása úgy amortizálja le a státusz több mint kétszáz éves fenntartásán keresztül elért svájci nemzeti eredményeket, hogy a konferencia valós eredményt Oroszország távolléte miatt eleve nem is hozhat” – mondta a Hetek podcastműsorában Varga György volt EBESZ-nagykövet.

Csapda készül Putyinnak?

A diplomata szerint a békekonferencia célja eleve nem a harcoló felek álláspontjainak közelítése és a háború befejezése volt, hanem a kollektív Nyugat és a tőle függő országok blokkosítása, a béke melletti kiállás imitálása, a háború gyors befejezésének elkerülését szolgáló időhúzás, valamint a mandátumát letöltött, de nem újraválasztott ukrán államfő, Volodimir Zelenszkij legitimitásának demonstrálása.

Varga György úgy látja, hogy a Nyugat a háborút nem izolálja, hanem nemzetköziesíti és annak érdekében igyekszik nyomást gyakorolni, hogy mindenki tegye magáévá a háborút annak hátrányaival, költségeivel és ma még nem látható következményeivel együtt, miközben a semleges álláspontot azonnal oroszpárti külpolitikaként definiálják.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!