hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kigyókba kell menekülniük a játszóterező gyerekeknek: helyszíni riport Izraelből
Hat hónappal október 7-e után
Kigyókba kell menekülniük a játszóterező gyerekeknek: helyszíni riport Izraelből

Hozzátartozóik különleges emlékhelyet hoztak létre a Nova áldozatai részére.(Fotó: Szegedi-Hack Petra)

2024. 04. 10.
Épületekre kifüggesztett óriásplakátok, út menti molinók, reptéri táblák, buszmegállóra, ajtókra, falakra ragasztott fényképek: bárhol járunk Izraelben, mindenhol a túszok arcképét látjuk, az elengedésüket sürgető üzenetekkel. Egyre többükről azonban kiderül, hogy a terrorszervezet már csak a holttestüket tartja fogságban. 

Izraelben sokan október 7-ét úgy élték meg, mint egy második holokausztot, nem az áldozatok száma miatt, hanem mert újra azt tapasztalják meg, hogy „mindenki meg akarja ölni a zsidókat”. A Gázától mindössze öt kilométerre fekvő Nova fesztivál helyszíne volt az, ahol egy helyen a legtöbb áldozatot szedte a terrortámadás Izrael történetében. Itt több mint 360-an vesztették éle­tüket. Gáza közelségét pedig tüzérségi lövedékek hangos robbanásai juttatják eszünkbe. A környékbeli településeken is rengeteg áldozata volt a terrortámadásnak, és brutális gyilkosságokról, kínzásokról számoltak be a mentőszolgálatok tagjai. Ezekbe a kibucokba a támadás utáni első hónapokban számos világvezetőt, politikust és hírességet vittek, hogy bemutassák nekik a borzalmak helyszínét. Mostanra azonban már elkezdődött az újjáépítés, a helyiek pedig nem szeretnék, ha katasztrófaturizmus célpontjává válna az otthonuk. Ezért az október hetedikei támadás áldozatairól elsősorban a Re’im és Be’eri között található fesztiválhelyszínen emlékeznek meg. 

Nem csak a fotók alapján látjuk át az emberveszteség mértékét. 

A közelben egy üres telepre vitték a támadás során szétlőtt vagy felgyújtott autók százait, hogy a biztosító felmérje a károkat. Egy bevásárlóközpont parkolójára emlékeztetve állnak sorjában a belőtt szélvédőjű autók, míg a kiégett roncsokat egymásra halmozták. A telephez érkező rengeteg látogató miatt a hatóságok már kerítést húztak fel a helyszín körül. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!