hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Teljesen megváltoztathatja a Közel-Keletet Bidenék új terve
Messzeható történelmi megállapodást hozhat az idei G20 csúcstalálkozó Indiában
Teljesen megváltoztathatja a Közel-Keletet Bidenék új terve

Fotó: AP / Evan Vucci

2023. 09. 14.
A közel-keleti béke, Kína befolyásának ellensúlyozása, és a globális dél felé való nyitás került a középpontba az idei G20 csúcson, melyen egy Indiát, Közel-Keletet és Európát össze­kötő, potenciálisan világrend-változtató új gazdasági folyosó projektjét is bejelentették.

Az idén Indiában (illetve most már egyre gyakrabban használt hindi nevén Bharatban) megrendezett, diplomáciai világkupaként is emlegetett „Egy család, egy Föld, egy jövő” jelmondat alatt futó G20 találkozó számos meglepetéssel szolgált. Narendra Modi indiai miniszterelnök célja személyének és nemzetének pozicionálása volt, azaz, hogy elérje, India még jelentősebb geopolitikai szereplővé váljon. Kérdés, vetekedhet-e Kínával a világ politikai és gazdasági vezetésében.

Beszédes távolmaradások, elmaradó elmarasztalás, déli nyitás

Sok elemző beszédesnek látja, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök úgy döntött, az idei találkozót indoklás nélkül kihagyja. Az okok számos elemző szerint Modi nagyhatalmi törekvéseiben és egy rivális tengely megerősítésére tett lépésekben keresendők. A két vezetőt azonban jelenleg az a tágabb kérdés foglalkoztatja, hogy melyik országnak van a legnagyobb befolyása a fejlődő világban. Hszi távolléte lehetővé tette India számára, hogy megszilárdítsa nagyhatalmi pozícióját és az úgynevezett globális dél vezetésére irányuló törekvését, miután a BRICS (Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és a Dél-afrikai Köztársaságot magában foglaló geopolitikai társulás) inkább Kína javára döntött. Az Afrikai Unió ugyanis hivatalosan is a G20-ak tagjává lett.

Bár Volodimir Zelenszkij ukrán elnök minden amerikai közbenjárás ellenére sem kapott meghívást a csúcstalálkozóra, többen számítottak arra, hogy a korábbi, Balin rendezett találkozóhoz hasonlóan közös, kemény elítélő nyilatkozat születik majd a háborúval és Oroszországgal szemben. Vlagyimir Putyin ennek okán nem is jelent meg az eseményen. India végül a konfliktussal kapcsolatos megoszló véleményekre való tekintettel, komoly diplomáciai kellemetlenséggel szembenézve arra kényszerítette a tagokat, egyezzenek meg egy sokkal visszafogottabb közös nyilatkozatban, melyben elítélik az erőszak területszerzés céljából történő alkalmazását, de tartózkodnak Oroszország közvetlen, név szerinti bírálatától.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!