hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kína vagy India lesz a globális dél vezetője?
Ázsiai trónok harca
Kína vagy India lesz a globális dél vezetője?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2023. 09. 27.
Kína és India konfliktusa nem új keletű, az évek során igencsak megromlott a viszony, melyet a határaik mentén zajló szórványos katonai összecsapások is bizonyítanak. Jelenleg azonban inkább az a kérdés foglalkoztatja a hatalmakat, mely a G20 csúcstalálkozón is kiélesedett: Peking vagy Újdelhi szerez nagyobb befolyást a globális dél felett.

Kína több mint egy évtizede udvarol a Nyugatban csalódott fejlődő országoknak, a New York Times elemzői szerint most azonban egy másik ázsiai óriással néz szembe a Dél vezetéséért folytatott versenyben. Egy olyan időszakban, amikor úgy tűnik, hogy az Egyesült Államok és Kína közötti újfajta hidegháború keretez minden globális vitát, India ajánlata kétség nélkül vonzóvá válik, hogy híd legyen a Nyugat és a világ többi része között – húzzák alá cikkükben. Míg Hszi Csin-ping G20 csúcstalálkozóról való távolmaradását sokan arra mutató bizonyítéknak látták, hogy Pekinget már nem érdekli a globális világrend alakítása, annál inkább lecserélése, Újdelhi kapva kapott az alkalmon, hogy barátként és hídépítőként lépjen fel.

De honnan is fakad a nagyhatalmi konfliktus a térségben?

Magas hegyek mögött, hol a… két ország harcol

A Kína és India közötti határszakasz 3488 kilométer hosszú, azonban a pekingi vezetés sokkal rövidebb határszakaszt tart valósnak, mivel egy hozzávetőlegesen Magyarország nagyságú területre tart igényt az északkelet-indiai területekből. A 90 000 négyzetkilométernyi nagyságú terület már a ’60-as évektől a kínai érdekek célkeresztjébe került. Ez az akkori pekingi vezetés stratégiáját tekintve nem meglepő, mivel ekkor a Szovjetunióval szemben is tartott fent területi igényeket. Az utóbbi eredménye az 1969-es Damanszkij-incidens, előzménye pedig az 1962-es háború Indiával, amely a mai napig ránehezedik a két ország kapcsolataira.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!