hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Amerika elismerte: irányítani akarja a világot
Blinken-terv az új hidegháborúról
Amerika elismerte: irányítani akarja a világot

Antony Blinken szerint a katonai erő segít megszerettetni az amerikai világrendet.(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix )

2023. 09. 20.
Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerint a világ egy új diplomáciai rendre áll át, amelyben Washingtonnak kell az élen járnia az Oroszországból és Kínából érkező növekvő fenyegetések leküzdésében. De vajon képes-e erre az Egyesült Államok és az általa vezetett szövetség?

Antony Blinken a Johns Hopkins Egyetemen tartott beszédében az Egyesült Államok geopolitikai céljairól beszélt, amelyből kiderült, hogy nem mondtak le arról, hogy Washington visszaszerezze a világ feletti uralmat, ha a „soft power” eszközeivel nem sikerül, akkor újra a megkérdőjelezhetetlen katonai erővel.

Véget ért a hidegháború lezárulta utáni korszak, amit Blinken szerint a nagyobb béke és stabilitás, a nemzetközi együttműködés, a gazdasági kölcsönös függőség, a politikai liberalizáció és az emberi jogok felé való feltartóztathatatlan menetelés jellemzett.

„A hidegháború utáni korszak figyelemre méltó fejlődést hozott. Több mint egymilliárd embert sikerült kiemelni a szegénységből. Történelmi mélypontra süllyedt az államok közötti konfliktusok száma. A halálos betegségek visszaszorultak”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!