hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Túszalku: újra bebizonyosodott, hogy nem lehet megbízni a terroristákban
Feltételes szabadság
Túszalku: újra bebizonyosodott, hogy nem lehet megbízni a terroristákban

Fotó: AP / Ariel Schalit

2023. 11. 22.
Beadta a derekát az izraeli kormány, mégiscsak hajlandó ideiglenes fegyvernyugvásra, segélyszállítmányok Gázába engedésére, és elítélt terroristák tömegeinek szabadon eresztésére a másfél hónapja fogságban sínylődő túszai töredékének visszaszerzéséért. 

Képbe hozzuk! A Hetek előfizetői akciójában a 90 nyeremény mellett a fődíj most egy Toyota Aygo X személyautó. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon.

Még 2011-ben Izrael több mint ezer elítélt terrorista szabadon bocsátásáról állapodott meg 2006-ban a Hamász gázai terrorszervezet által elrabolt izraeli katonáért, Gilad Salitért cserébe. Az akkor kiszabaduló terroristák számos tagja, köztük a Hamász jelenlegi vezetője, Jahja Szinvar is központi szerepet játszott az október 7-ei, 1400 dél-izraeli civil elleni brutális mészárlásban, nemi erőszakban, darabolásban, élve elégetésekben, és 240 ártatlan lakos fogságba hurcolásában. Izrael ismét borzalmas dilemmával szembesült: egyfelől mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy hazahozzon minden izraeli és többes állampolgárságú túszt, másfelől a terroristák elengedésének politikája a további terrorizmust és újabb izraeliek elrablását bátoríthatja. 

Bár a háború kezdete óta Benjamin Netanjahu miniszterelnök és az izraeli katonai vezetés következetesen azt képviselte, hogy semmiféle tűzszünetre vagy egyezségre nem hajlandóak a Hamásszal, hiszen az maga az ISIS, a terroristákkal nem lehet tárgyalni, a tűzszünet lehetővé tenné a terrorszervezet ismételt felfegyverkezését, és a túszokkal kapcsolatosan is a mindent vagy semmit elve érvényesült, másfél hónap után mégis más döntés született, röviddel azután, hogy a palesztin Iszlám Dzsihád közzétette, hogy egy 77 éves túszuk, Hanna Katzir állítólag orvosi komplikációk következtében elhunyt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!