hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kínának sem érdeke, hogy béke legyen Ukrajnában?
Megerősítették a szövetséget
Kínának sem érdeke, hogy béke legyen Ukrajnában?

Fotó: AP / Alexey Maishev

2023. 03. 23.
„Olyan változás jön, amelyre nem volt példa az elmúlt száz évben. És ezt a változást közösen fogjuk véghez vinni. Vigyázz magadra, drága barátom” – ezekkel a szavakkal búcsúzott Hszi Csin-ping kínai elnök hivatali kollégájától, Vlagyimir Putyintól, miután három napot töltött Moszkvában.

Az oroszországi látogatás volt Hszi Csin-ping első hivatalos útja – miután pártfőtitkárként és államfőként is újraválasztották –, elemzők szerint ezzel hatalmas gesztust gyakorolva Moszkva és Putyin elnök irányába.

A csúcstalálkozón számos nyilatkozat és szerződés született, Putyin pedig eredményesnek és építő jellegűnek nevezte a tárgyalásokat, és úgy értékelte, hogy a kapcsolatok a valaha volt legmagasabb szintet érték el. Mint mondta, a legtöbb nemzetközi kérdésben az orosz és a kínai álláspont közel áll egymáshoz vagy egybeesik. Hszi Csin-ping a tárgyalásokat őszintének és barátságosnak, a kétoldalú kapcsolatokat pedig létfontosságúnak minősítette a korszerű világrend szempontjából.

Közös sajtótájékoztatójukon Putyin például bejelentette, hogy Moszkva – a dollár hegemóniáját megtörendő – támogatja a jüan használatát az ázsiai, afrikai és latin-amerikai országokkal való kereskedelemben (erről bővebben keretes írásunkban). Az orosz elnök szerint Moszkva és Peking világelsővé válhat az informatika, a hálózatbiztonság és a mesterséges intelligencia fejlesztésében, illetve kifejezte készségét a kínai vállalkozások támogatására az Oroszországból kivonult nyugati vállalkozások helyettesítésében.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!