hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hidzsáb-forradalom: megtörhetik-e a nők az iráni rezsimet?
Zúg a "halál az ajatollahra"
Hidzsáb-forradalom: megtörhetik-e a nők az iráni rezsimet?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 09. 29.
Betelt a pohár Iránban: tömegesen égetik el hidzsábjaikat, és vágják le hajukat a nők az elnyomó iszlamista rezsim távozását követelve, miután egy fiatal kurd lányt szemtanúk szerint agyonvert az erkölcsrendészet „helytelenül viselt” fejkendője miatt.

A közel két hete bekövetkezett tragédia forradalmi hangulatot és nem csillapodó tüntetési hullámot indított el Irán 31 provinciájában, de a világ számos országában is ezrek tüntetnek az iráni nagykövetségek előtt, az elnyomó iszlamista rezsim végét, és Hámenei ajatollah halálát követelve. Ilyen méretű és erejű megmozdulásra az iszlám köztársaság 40 éve alatt nem volt példa. Míg a Nyugat az elmúlt évek során igyekezett minden erejével a „béke vallása” narratívát képviselni, és a hidzsábviselést kulturális szokásként és nem az elnyomás eszközeként bemutatni, az iráni nők esete bizonyítja, hogy a szabadság és a rendszerváltás élet-halál kérdés a számukra.

Az iráni törvények előírják, hogy minden nő köteles köztereken elfedni haját az utolsó hajszálig, és laza, testvonalat nem mutató ruházatot viselni. A hi­dzsáb viselésének szabálya a szokásjognak megfelelően állandóan változik, Hasszán Roháni elnök ideje alatt például teljesen általános volt, hogy fejtetőig felengedték a nők a kendőjüket. Ha ennél hátrébb csúszott és így mutatkozott valaki nyilvánosan, akkor egy idő után a kendőt a viselője vagy a rámeredő szemek, az utcáról érkező „Igazítsd meg a hidzsábodat!” beszólások, vagy az erkölcsrendészet megrovására megigazította, de az ügy letartóztatást és börtönbüntetést is vonhatott maga után.

A 22 éves kurd lányt, Masa Aminit a teheráni erkölcsrendészet szeptember 13-án tartóztatta le, mikor az észak-nyugati határ menti Szakkez városából a fővárosba látogatott családjával. A hatóságok szerint megsértette az öltözködési szabályokat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!