hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nem csalódik, aki Veszprémbe látogat
Színes programkavalkád Európa Kulturális Fővárosában
Nem csalódik, aki Veszprémbe látogat

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2023. 05. 11.
Ígéretes úti cél bármelyik régió felfedezése, de ha rendkívüli élményekkel akarunk gazdagodni, akkor érdemes ellátogatni az „Európa Kulturális Fővárosa” címet viselő településekre.

Idén januártól a romániai Temesvár és a görögországi Elefszína mellett Veszprém viseli egy éven át az Európa Kulturális Fővárosa (továbbiakban EKF) címet. A program alapköve, hogy a Veszprém–Balaton–Bakony régió közös erővel mutassa meg a világnak értékeit, kulturális sokszínűségét.

Most mindenkinek, aki előfizet a Hetek nyomtatott verziójára, online előfizetést is ajándékozunk, amivel már csütörtökönként olvasható a friss újság és a teljes archívum is elérhető! Részletek a Hetekben és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

Az EKF rövid története

Kontinensünkön a figyelmet sokáig főleg a politikára és a gazdaságra összpontosították, miközben az Európai Unió tagországainak kulturális gazdagsága és sokszínűsége háttérbe szorult. Az EKF címet még 1983-ban Melína Merkúri görög kulturális miniszter kezdeményezte, és amikor 1985-ben Jack Lang francia kulturális miniszterrel együtt lefektették az EKF kezdeményezés alapjait, akkor épp ezen a helyzeten akartak változtatni. Először a görög főváros, Athén kezdte a sort, akkor még Európa Kulturális Városa néven. 1999-től új neve lett, az írországi Cork viselhette először immár az Európa Kulturális Fővárosa nevet.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!