Egészségügyi és környezetvédelmi szempontból nézve is érdemes törekednünk a szezonális étkezésre. Ez nem mást jelent, mint hogy előnyben részesítjük az adott évszakban a hazai, természetes körülmények között megtermő alapanyagokat. A friss, szezonális élelmiszerek lelőhelyei elsősorban a piacok, ahol kistermelők, őstermelők háztáji portékái között válogathatunk. Ha így vásárolunk, azzal a hazai gazdaságok munkáját támogatjuk, hiszen a bevételt visszaforgatják a mezőgazdasági tevékenységeikbe.
Ez a szemlélet azért környezetbarát, mert a szezonális zöldségek, gyümölcsök jóval kevésbé terhelik meg a természetet, mint a több száz vagy akár ezer kilométert utaztatott társaik. A nap által érlelt zöldségek, gyümölcsök íze sokkal zamatosabb, mint a hűtőházban tárolt társaiké. A pénztárcánknak is kedvez, ha természetes szezonjában vásároljuk a zöldségeket és gyümölcsöket. Megspóroljuk a hosszú út, a csomagolás és a tartósítás árát.
A tavasz rendkívül előnyös szezonalitás szempontjából, hiszen az ekkor termő élelmiszerek valóságos vitaminbombák. A szervezetünket, immunrendszerünket kiválóan újratölthetjük ezekkel a finomságokkal.
Ügynökök osztották meg az 56-os bajtársakat
Interjú Fónay Jenővel, a Pofosz alapító elnökével »
1956: a magyar menekülteket védő diplomata rejtélyes halála
Povl Bang-Jensen története »
„A Sátán újra a Földön lakik, és számos emberi testet öltött magára”
Németh Sándor beszéde az október 7-e utáni Izrael melletti szolidaritási tüntetésen »