hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Tapolcai-medence kincsei
Gasztrotúrák, arborétumok és tanösvények
A Tapolcai-medence kincsei

A vulkánikus Szent György-hegyi bazaltorgonák látképe Kisapátiban.(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix )

2023. 04. 26.
A Balaton-Felvidék és a Tanúhegyek között megbújó Tapolcai-medence mikroklímája hasonlóan különleges, mint a Káli-medencéé, amelynek a levendulamezőit egyre többen keresik fel minden évben.

Ez a mikroklíma tette lehetővé az immár lassan kétszáz éves, családi gondozásban álló Folly Arborétum létrejöttét, amelynek kezelését jelenleg már a negyedik generáció folytatja. Ez idő alatt a szőlőbirtok és egzotikus kert igazi családi turistakomplexummá nőtte ki magát, ahol a modern ökojátszótéren minden gyerek találhat kedvére való játékot. Az Öreg Arborétumban több mint négyszázféle fenyő és további kétszázféle fa és cserje található, amelyek Magyarországon egyébként nem őshonos fajták. A kert legmagasabb pontján épült kilátóból gyönyörű panoráma tárul elénk, a Badacsony és az Örsi-hegy természetes erdeje, amivel az arborétum különleges fái szinte teljesen egybenőttek.

Folly étterem, tanösvények és bazaltorgonák

Az arborétumban található egy kiváló étterem is, amely a Folly család 160 éves egykori lakóházában kapott helyet, amelyben a család saját borait, kézműves szörpöket is megkóstolhat a vállalkozó szellemű gasztroturista, ugyanis olyan különleges ízekkel is találkozhat, mint a fenyőrügyszörp.

Az arborétum mellett a Tapolcai-medence tanösvényei is kiváló lehetőséget kínálnak a kirándulásra. Kisapátiból kiindulva akár négy különböző tanösvényt is meglátogathatnak a túrázni vágyók, köztük a badacsonyi Tűzgyűrű tanösvényt, ahol az egykori bányafalak segítségével a földtörténeti korokról kaphatnak több ismeretet az idelátogatók.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!