hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az első hindu brit miniszterelnök gazdagabb a királynál is
Kicsoda Rishi Sunak?
Az első hindu brit miniszterelnök gazdagabb a királynál is

Rishi Sunak átveszi miniszterelnöki megbízását III. Károly királytól. Új szereplők a legfelsőbb posztokon.(Fotó: AP / Aaron Chown)

2022. 10. 27.
Az első színes bőrű brit miniszter­elnök, aki felesége révén gazdagabb a királyi családnál is. Hogyan lett egy vallását gyakorló hindu politikus a Downing Street 10. lakója?

A legnagyobb hindu fényünnep, a díváli napján lett Rishi Sunak Nagy-Britannia miniszterelnöke. Ebből az alkalomból a szintén tradicionális hindu hívő indiai elnök, Narendra Modi Twitter-üzenetében ezt írta Sunaknak: „Különleges díváli jókívánságokat küldök a brit indiaiak »élő hídjának«, hogy történelmi kapcsolatainkat modern partnerséggé formáljuk.”

A brit hinduk befolyásos közössége is nagy jelentőséget tulajdonít annak, hogy a közülük származó Sunak pont azon a napon ért pályafutása eddigi csúcsára, amely hitük szerint nemcsak az anyagi jólét ünnepe, hanem a spirituális fényé és felemelkedésé is. Ezen az ünnepen Mahálaksmi (mahá = nagy), az istennő képmását is tisztelik, aki úgymond „segít elűzni a tudatlanság sötétségét, és vezeti az embereket a megvilágosodás, lelki felemelkedés útján”.

Első generációs bevándorló, büszke hindu

A felemelkedés Sunak számára messziről indult. Nagyszülei pandzsábi származásúak voltak, a brit uralom alatt álló tartományban születtek, de gyermekeik már távol Indiától, Kelet-Afrikában jöttek világra. Az orvosi végzettségű család az 1960-as években vándorolt ki Nagy-Britanniába, így Sunak joggal nevezheti magát első generációs bevándorlónak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!