hetilap

Hetek hetilap vásárlás
"Minden éjjel újra átéltem ezt a rémálmot" - srebrenicai túlélő a Heteknek
25 éve történt az etnikai tisztogatás
"Minden éjjel újra átéltem ezt a rémálmot" - srebrenicai túlélő a Heteknek

Az áldozatok neve a srebrenicai emlékhelyen. A világháború utáni mélypont.(Fotó: AP / Marko Drobnjakovic)

2020. 07. 08.
Egy héten át tartó vérgőzös őrület. Tomboló erőszak. Jajveszékelő áldozatok. Tehetetlen békefenntartók. Július 11-én emlékezünk a második világháborút követő európai történelem legnagyobb etnikai tisztogatására, amelyet a Boszniai Szerb Hadsereg követett el a muzulmán bosnyákok ellen 1995 nyarán.

Helyszíni riport - Srebrenica, Bosznia-Hercegovina.

A történet azonban nem azzal kezdődött, amikor Radovan Karadzsics boszniai szerb elnök utasította Ratko Mladics tábornokot a Srebrenica környéki védett zóna felszámolására. Írásunk különlegessége, hogy az 1995 nyarán történteket egy túlélő, az akkor 13 éves kisfiú visszaemlékezései alapján rekonstruáljuk. Azir Osmanovics ma a srebrenicai emlékhely munkatársa, ő kalauzolt minket az autentikus helyszíneken.

a szerb kötődés

Ha a délszláv konfliktus eredetét meg akarjuk érteni, akkor mintegy ezer évet kell visszalépnünk az időben. A 11. század elején létrejövő államalakulatok, a Szerb Fejedelemség és Horvátország a kereszténység más-más irányzatát választotta, a szerbek az ortodoxiát, míg a horvátok a római katolicizmust. A 14. század második felében a térségben hódítóan fellépő muszlim törökök tovább bonyolították a helyzetet.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!