hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ilyen szerepe volt a drogoknak az ókori vallásokban
LSD Kánaánban?
Ilyen szerepe volt a drogoknak az ókori vallásokban

Olasz turista ajahuaszka szeánszon Peruban. Évente ezrek keresik fel a dél-amerikai dzsungelben található eldugott kis falvakat, hogy kipróbálják a hallucinogén „elixírt”.(Fotó: AP / Martin Mejia)

2024. 05. 23.
Az elmúlt hónapokban az egykori filiszteus város, Gát romjai között ásatásokat végző Aren Maeir régészprofesszor érdekes felfedezést tett. A Bibliából is ismert település templomainak feltárásakor hallucinogén növények maradványaira bukkant, amelyeket minden bizonnyal kultikus célokra használtak a filiszteusok.

Most mindenkinek, aki előfizet a Hetek nyomtatott verziójára, online előfizetést is adunk, amivel már csütörtökönként olvasható a friss újság és a teljes archívum is elérhető! Részletek: a Hetekben és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

Az emberiség számára évezredek óta ismert tény, hogy bizonyos növények és anyagok módosult tudatállapotot hoznak létre a fogyasztóikban. Az extázist, vagyis az önmagunkból való kilépést okozó szereket az ókorban szellemi élmények megtapasztalására, illetve az emberi lélek mélységeinek feltárására használták. Az ezekkel kapcsolatban használt „pszichedelikus” szó is azt jelenti, hogy olyan dolog, amely a lelket láthatóvá teszi.

A hallucinogén szerek ilyen célú fogyasztása széles körben elterjedt gyakorlat volt a primitív társadalmaktól kezdve egészen a legfejlettebb civilizációkig. A sztyeppék animista sámánjainak és az amerikai őslakos indiánoknak ugyanúgy belépőt jelentett a szellemvilággal való találkozáshoz, mint a tudományos gondolkodás alapjait lerakó görögöknek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!