hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tömegek borulnak ki a londoni vezetés legújabb autóellenes lépésén
ULEZ: (Be)hajtani tilos
Tömegek borulnak ki a londoni vezetés legújabb autóellenes lépésén

Az ultraalacsony kibocsátású zóna bővítése ellen tiltakozók a Downing Street előtt. (Fotó: AP / Kin Cheung)

2023. 09. 21.
Augusztus végén a külvárosi részekre is kiterjesztették Londonban az ultraalacsony kibocsátási zóna (ULEZ) megjelölést, a brit főváros így a világ legnagyobb szigorított behajtású területe lett. A bírálók szerint ez csak durva sarcolás, a polgármester viszont már asztmától megmentett gyerekek tömegeit vizionálja.

Sadiq Khan londoni polgármester augusztus 29-én életbe lépett legújabb rendelete alapján London legnagyobb részén már nem lehet olyan gépjárművekkel közlekedni, amelyek nem felelnek meg a meghatározott környezetvédelmi kritériumoknak. Üzembe is helyeztek úgynevezett ULEZ-kamerákat (Ultra Low Emission Zone), hogy a törvényszegő behajtókon behajthassák az alkalmankénti 12,5 font értékű (nagyjából 5500 forintnak megfelelő) bírságot.

A BKV londoni megfelelője, a TfL már előre megbecsülte, hogy naponta legalább 2700 jármű fog illegálisan behajtani a tiltott zónákba, így a kiterjesztés miatt a város jelentős többletbevételre számíthat.

Bírsághegyek

Természetesen a hivatalos narratíva szerint mindez csak pozitív velejáró, ugyanis a legfontosabb motiváció a döntés mögött az, hogy jelentősen megtisztítsák London levegőjét, ami hozzájárul majd a krónikus légúti betegségek és az ezekhez kapcsolódó halálesetek számának csökkenéséhez. A munkáspárti polgármester szerint intézkedése ötmillió londoni számára jelent tisztább levegőt, ami közvetve a balesetek megelőzésében is szerepet játszhat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!