hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A DNS-ig hatnak a jövő forgatókönyvei, szintet lép a szintetikus élet
A DNS-ig hatnak a jövő forgatókönyvei, szintet lép a szintetikus élet

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2022. 06. 30.
A jövő a szin­tetikus biológiáé. Az új tudomány­terület jelentősen átalakítja az életünket, talán még sokkal mélyrehatóbban, mint korábban a távközlés, az internet vagy a mesterséges intelligencia, állítják a futuristák.

Az emberi ujj teremtő érintésének köszönhetően ismét mamutcsordák népesítik be Szibéria végtelen mezőit, és nyomukban szó szerint fű terem: a zöld növényzet elő tud bújni, ahogy az állatok hatalmas súlyukkal a permafroszt rétegen taposnak. Végre jó úton haladunk a klímaváltozás megállítása felé. Annál is inkább, mert a gyapjas óriásoknak már nem kell attól tartaniuk, hogy ősi ellenségük vadászni fog rájuk – az ember laborban, élő sejtekből előállított, környezetkímélő csirkeburgerre áhítozik. Amúgy pedig saját sejtjeit is kedvére manipulálni tudja.

Cukorbetegség? Meddőség? Rák? Rég a múlté. A hírvivő mRNS alapú technológia segítségével a test bármikor átkódolható, hogy megfelelően működjön.

Valahogy így lehet elképzelni a 2030-as éveket Amy Webb szerint. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!