hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kína valóban felvásárolja Kelet-Közép-Európát?
Régiós kutatás meglepő eredménnyel
Kína valóban felvásárolja Kelet-Közép-Európát?

Orbán Viktor és Szijjártó Péter Kínában 2019-ben.(Fotó: AP / Parker Song)

2021. 06. 16.
Korábban többször elhangzottak olyan vádak, hogy Kína megpróbálja felvásárolni Közép-Kelet-Európát. Egy friss tanulmány arra keresi a választ, hogy mekkora hatást gyakoroltak a régióra a kínai beruházások és a kínai működő tőke. Az eredmény kissé meglepő.

Nem akar lemaradni a Hetek legújabb kisfilmjeiről, podcast-adásairól? Iratkozzon fel Youtube csatornánkra itt!

Kínai kezdeményezésre közel tíz éve jött létre a Közép-Kelet-Európa régió és Kína kapcsolatainak erősítését célzó együttműködési rendszer. A részt vevő 17 régiós ország magában foglalja a Baltikumot, a V4-eket, Kelet-Európát, valamint a Nyugat-Balkánt és Görögországot is.

A Közép-Európai Ázsiakutató Központ nemrég megjelent tanulmánya gazdasági szempontból értékeli a kínai tőke szerepét és az évtizedes együttműködés tapasztalatait. A médiában a politikusok gyakran léptek elő ambiciózus tervekkel és óriási kínai befektetési megállapodások bejelentéseivel. Ezek hallatán egyes nyugati körökben elkezdték kongatni a vészharangot Kína kelet-európai megszállásáról.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!