hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A vakok újra láthatnak: interjú Roska Botond világhírű magyar neurobiológus professzorral
„Ezer év alatt sem ismernénk meg az emberi agyat”
A vakok újra láthatnak: interjú Roska Botond világhírű magyar neurobiológus professzorral

Roska Botond professzor(Fotó: Friedrun Reinhold)

2020. 10. 08.
„Nincs olyan vakság, amin nem lehetne segíteni” – állítja Roska Botond professzor, aki a látás megértése, illetve a vakság gyógyítása kapcsán számos rangos díjat kapott az elmúlt években. Nevét már jövendőbeli Nobel-díjasként is emlegetik.

A látás az egyik legösszetettebb folyamat az emberi szervezetben. Mielőtt a kutatásairól kérdezném, össze tudná röviden foglalni, hogyan működik a szem? 

– A látórendszerünk olyan, mint egy számítógép, amelybe beérkezik az információ, majd a kimeneti oldalon, az agyunkban megszületik a kép, amit látunk. 

A retinában, amelyre a fény érkezik, rengetegféle különböző sejttípus van, amelyek egymással kapcsolatban állnak, „kommunikálnak”. Ez a kis „lepedő” nem egyetlen képet közvetít a látóidegen keresztül az agyba, hanem körülbelül harmincat, egymással párhuzamosan, és ezek mindegyike más információt hordoz: van amelyik a színeket, másik a kontúrokat, a harmadik a fényerősséget, és így tovább. Így végeredményben sokkal kevesebb adatot kell az agy felé továbbítani, mintha a teljes képet leírnánk pixelenként. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!